blog | werkgroep caraïbische letteren

Diana Matroos bij Pauw: ‘Wél diversiteit bij Humberto’

Diana Matroos vindt het onterecht dat Jeroen Pauw het gebrek aan donkere gasten in zijn talkshow wijt aan een gebrek aan donkere deskundigen. Dat zei ze woensdagavond in zijn talkshow. Volgens Matroos zijn die er namelijk wél. “Als we kijken naar RTL Late Night wie er bij Humberto aan tafel zitten, dan zie je daar wel meer kleur voorbijkomen. En die zitten er niet vanwege hun kleur maar vanwege hun deskundigheid. Dus die mensen zijn er wel“, aldus de RTL-presentatrice.

 

Diana Matroos

Matroos staat voor meer diversiteit in de media. “Ik vind het te makkelijk dat iedereen nog steeds met het statement aan komt dat ze er niet zijn. Ik heb dit ook de adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal roepen.”

Sommige media pakken het beter op, aldus Matroos. “Ik vind het heel positief wat nu bij RTL Nieuws gaat gebeuren: er komt een werkgroep die gaat adviseren op dit punt.”

Pauw heeft naar eigen zeggen wel vaker ‘gedoe’ gehad over het gebrek aan donkere gasten in zijn talkshow. “Als je bijvoorbeeld burgemeesters uitnodigt, dan zijn de meeste burgemeesters man en niet vrouw. Bij ministers idem dito. Laat staan als je dan ook nog eens kijkt naar afkomst, etniciteit en kleur“, aldus de presentator.

Matroos is deze week in het nieuws omdat ze is gediscrimineerd op de werkvloer van RTL Nieuws.

[uit Mediacourant, 5 november 2015]

 

 

 

RTL Nieuws reageert op discriminatieverhaal Diana Matroos
RTL Nieuws-gezicht Diana Matroos wordt overstelpt met reacties nu zij in twee interviews haar beklag heeft gedaan over discriminatie op de werkvloer van RTL Nieuws. Hoofdredacteur Harm Taselaar reageert vandaag op het verhaal.

In twee recente interviews, een voor De Kleurrijke Top 100 en een voor de Volkskrant, geeft Diana Matroos aan dat de nieuwsredacties in Nederland in z’n algemeenheid en die van RTL in het bijzonder volgens haar te weinig een afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking.

“Ik dacht: hoe is het mogelijk? Jij bent hoogopgeleid, werkt hier en maakt zo’n domme opmerking?”

Diana verbaast zich erover dat er amper gekleurde mensen werken en dat zij de enige gekleurde presentator bij RTL Nieuws is. Maar wat haar nog meer steekt, is dat ze in haar beleving meermalen door collega’s is gediscrimineerd.

Huidskleur te heftig
“Ik heb meegemaakt dat iemand met een leidinggevende functie op de redactie een handvol pepernoten op mijn bureau strooide en zei: ‘Voor de enige Zwarte Piet op de redactie!’ Ik dacht: hoe is het mogelijk? Jij bent hoogopgeleid, werkt hier en maakt zo’n domme opmerking? Je hebt geen idee waar je het over hebt; mijn oma was de dochter van een slavin.”

Haar woorden worden twee weken lang amper opgepikt. Totdat Diana in de Volkskrant opnieuw haar hart lucht over haar negatieve ervaringen op de redactie. “Ik heb een keer een mail gezien, die niet voor mijn ogen bestemd was, waarin stond dat mijn huidskleur te heftig was en dat ik daarom een programma niet mocht presenteren.”

Pijnlijk
Hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Taselaar leest de verhalen met grote verbazing. In een reactie zegt hij vandaag: “Haar constatering raakt me diep en emotioneert me ook, aangezien alles zich in mij verzet tegen discriminatie. Tegelijkertijd weet ik niet of de perceptie van Diana ook de mijne is.”

“Haar constatering raakt me diep aangezien alles zich in mij verzet tegen discriminatie”

Hij vervolgt: “Over de expliciete voorbeelden die Diana geeft, kan ik kort zijn. De kwestie van de e-mail kende ik en daar is op dat moment uitgebreid over gesproken met de schrijver van de e-mail die het zelf ook uitermate pijnlijk vond. Het verhaal van de pepernoten ben ik aan het checken, want ook ik wist er niet van tot ze het via de media wereldkundig maakte. Hoewel ik begrijp dat Diana een veel groter probleem wil agenderen, vind ik het wel jammer dat ze hiermee niet eerder bij mij is gekomen. Maar het zij zo.”

Werkgroep
Toch vindt hij dat er iets moet gebeuren. Want over het gebrek aan donkere mensen op de redactie is ook hij niet te spreken. “Onze maatschappij is veelkleurig en wij zijn dat nog nauwelijks. Ondanks veelvuldige pogingen om hier wat aan te verbeteren. Prima dus dat Diana hier aandacht voor vraagt. Het is een goede prikkel om een werkgroep in het leven te roepen die de hoofdredactie kan adviseren hoe de diversiteit kan worden verbeterd.”

Natuurlijk hadden we Diana vandaag graag gesproken voor meer uitleg, maar zij liet RTL Boulevard weten dat ze vindt al genoeg te hebben gezegd.

[van RTL Boulevard, 4 november 2015]

1 comment to “Diana Matroos bij Pauw: ‘Wél diversiteit bij Humberto’”

  • Diana Matroos is top!!!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter