blog | werkgroep caraïbische letteren

Dhiradj Ramsamoedj: Van Art Zuid naar Alice Yard

Rond eind mei/begin juni gebeurde er iets gedenkwaardigs dat veel aandacht genoot binnen de kunstkringen in Suriname. Het betrof de jonge Surinaamse kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj die in Nederland was in verband met Art Zuid, een openluchttentoonstelling van ruimtelijke kunstwerken langs enkele straten in Amsterdam. Op aanbevelen van Thomas Meyer waren werkstukken van Dhiradj Ramsamoedj alsook de Surinaamse kunstenaars Marcel Pinas en Roberto Tjon A Meeuw te zien langs deze kunstroute die gecureerd was door schrijver/kunstenaar Jan Cremer. Op 27 juni plaatste Readytex Art Gallery op haar facebook pagina een link, inclusief foto, van de website van de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Daar was een foto te zien van Dhiradj Ramsamoedj in gesprek met de Nederlandse vorstin, Koningin Beatrix. Ze stonden bij zijn Mighty Man het werk waarmee hij aan ‘Art Zuid’ participeerde en Dhiradj gaf op verzoek van de Koningin een korte toelichting op zijn werk.

 

Hij herinnert zich te vertellen hoe Mighty Man voor hem een representatie is van de kleurrijke Surinaamse identiteit, gevoed en gevormd door invloeden van alle verschillende culturen die het land rijk is. Op 26 mei, de dag van de opening van Art Zuid stond er ook in Het Parool diezelfde avond al een artikel over het evenement met een grote foto wederom van Dhiradj en de Koningin bij Mighty Man. Vrienden, kennissen en collega’s in Suriname reageerden trots en verheugd op de goede publiciteit die Dhiradj in Nederland genoot.

Natuurlijk was ook Dhiradj blij met deze publiciteit. Maar hoe mooi het moment met de Nederlandse Koningin ook was, het is volgens de kunstenaar nog veel belangrijker dat hij daar bij Art Zuid, voor het eerst heeft kunnen exposeren samen met zoveel andere grote namen uit de kunstwereld. Bij Art Zuid stond er namelijk werk van hedendaagse en klassieke kunstenaars, van nu en vroeger, uit verschillende landen van de wereld. Volgens de website van Art Zuid (http://www.artzuid.nl/) confronteert Jan Cremer de Europese beeldhouwkunst met werken van kunstenaars uit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië, Suriname, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië en Japan. Op de site staat verder: “Cremer toont lef en maakt van Amsterdam tijdelijk een echte ‘Global City of Sculptures’ met onder meer kunstwerken van Anthony Caro, Yayoi Kusama, Auguste Rodin, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Jean Arp, Antony Gormley, Salvador Dali en Subodh Gupta. Westerse en niet-westerse kunst wordt op een gelijkwaardige wijze tentoongesteld”.

Ramsamoedj heeft zijn tijd in Amsterdam goed benut. Hij heeft kunnen genieten van kunst op wereldniveau en heeft nieuwe inspiratie en ideeën kunnen opdoen. Daarnaast heeft hij ook andere participerende kunstenaars kunnen ontmoeten, met enkelen contactgegevens uitgewisseld en heeft hij ook in de Amsterdamse kunstwereld potentieel waardevolle contacten kunnen leggen. Hij beseft heel goed dat wil je carrière maken in de internationale kunstwereld, ook netwerken een absolute must is. De internationale sculptuurroute Amsterdam, Art Zuid, staat er nog tot en met 28 augustus 2011.

Ook in de Verenigde Staten trok een soortgelijk kunstwerk van Ramsamoedj dit jaar veel aandacht. Een vrouwelijke versie van zijn lappen figuur, genaamd Flexible lady, stond in het kader van het About Change-kunstprogramma van de Wereldbank, geëxposeerd in de gebouwen van de OAS (januari t/m maart 2011) en de Wereldbank (vanaf mei), beiden in Washington DC.

Dhiradj is druk bezig om gebaseerd op deze figuren die gemaakt zijn van duizenden bontgekleurde stukjes textiel, een nieuw project te ontwikkelen. Binnen dat project overweegt hij momenteel om ook een performance-element aan zijn presentatie toe te voegen en in dat kader is er ondertussen een flexible man-kostuum in zijn eigen maat in de maak. Dit kostuum neemt hij binnenkort mee naar Trinidad. In augustus zal Ramsamoedj daar op uitnodiging van de Trinidadiaanse kunstenaar, schrijver en curator Christopher Cozier enkele weken doorbrengen bij Alice Yard, een onafhankelijke plek voor creatieve experimenten in Trinidad (www.aliceyard.org). Het project waar Dhiradj aan gaat werken bij Alice Yard wordt ter plekke verder uitgewerkt en Dhiradj kijkt er naar uit om binnen de inspirerende kunstenaarsgemeenschap van Alice Yard samen te werken en te collaboreren met zijn Trinidadiaanse collega’s.

Dhiradj Ramsamoedj zit boordevol ideeën en plannen. Naar eigen zeggen heeft hij voorlopig de schilderkunst even laten liggen om zich verder te verdiepen in ruimtelijk werk. Voor enkele projecten die hij in gedachten heeft wil de kunstenaar onderzoek gaan doen naar het gebruik van andere materialen zoals fiberglass en metaal.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter