blog | werkgroep caraïbische letteren

Dhiradj Ramsamoedj portretteert Michaël Slory

In opdracht van de Werkgroep Caraïbische Letteren is de Surinaamse kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj bezig een portret van de dichter Michaël Slory te vervaardigen. Jaarlijks geeft de Werkgroep een opdracht aan een talentvol, aankomend kunstenaar van Surinaamse of Antilliaanse/Arubaanse origine om een portret te vervaardigen van een schrijver of dichter uit Suriname, de Nederlandse Antillen of Aruba. De bedoeling is dat jonge kunstenaars op die manier ertoe worden bewogen zich te verdiepen in de schrijfcultuur van hun eigen land, en daarmee artistiek aan de slag te gaan. In de vorm die zij voor hun portret kiezen zijn zij geheel vrij. Het hoeft dus niet te gaan om een portret in traditioneel-realistische zin.
De eerste van deze opdrachten is in 2009 verleend aan de Curaçaoënaar Tirzo Martha; hij maakte een driedimensionaal werk dat de wereld van Elis Juliana verbeeldt. Het beeld werd op Curaçao onthuld en daar maandenlang tentoongesteld in een galerie, en zal binnenkort in Amsterdam te zien zijn (klik hier om het beeld te zien).
Dhiradj Ramsamoedj (geb. 1986) baarde opzien met zijn bijdrage aan de grote tentoonstelling Paramaribo-SPAN in 2009. Hij richtte het huis van zijn grootmoeder in tot expositieruimte met o.m. een installatie van drinkkroesen, een bewegende pop opgebouwd uit duizenden stukjes textiel en een uit metalen pennetjes opgebouwde figuur .
Het materiaal voor zijn portret van Slory zoekt hij allereerst in papier: hij is bezig een bijzonder schrift vorm te geven dat de poëzie van Slory in beeldende vorm vangt. Het omslag ervan is uitgevoerd in de panji-stof die marrons gebruiken voor hun omslagdoeken. Het ligt in de bedoeling dat het kunstwerk op 4 augustus 2010, de 75ste geboortedag van de dichter, aan het publiek in Suriname wordt onthuld. De kunstenaar stuurde ons onderstaande impressie van het work-in-progress.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter