Deventer: Verhalen uit De West
Donderdag 26 oktober 2023
Bij je bezoek aan de 33e editie van Uitgelezen Verhalen maak je een virtuele reis naar Suriname en de Antilliaanse eilanden. Drie acteurs en een zangeres nemen je mee naar de tropen in prachtige verhalen en liederen van schrijvers en musici uit dit deel van de wereld. Met optredens van acteur Ruurt de Maesschalck, zangeres Izaline Calister begeleid door Thijs Borsten, actrice Gerda Cronie, en regisseur-acteur Andy Daal. De geselecteerde verhalen zijn van de schrijvers Edgar Cairo, Tessa Leuwsha, Ellen Ombre en Boeli van Leeuwen.
Productie en presentatie: Pieter van Scherpenberg.
Locatie: MIMIK Theater, Achter de Muren Vispoort 8 -10, 7411 SL Deventer, 20.00 uur, tickets 19 euro.
Bestel je kaartje(s) op mimik.nl
De schrijvers
Edgar Cairo
Surinaams-Nederlands auteur Edgar Cairo (1948-2000) debuteerde in 1969. Hij hanteerde in veel van zijn werken een variant Surinaams-Nederlands dat hij met zijn eigen vondsten verrijkte tot ‘Cairojaans’. Cairo was sterk beïnvloed door de orale tradities in Suriname en was zelf een bekend voordrachtskunstenaar. Hij publiceerde tien dichtbundels, zeven toneelstukken, tien romans, twee bundels columns, en voorts verspreide verhalen en essays. Op 26 oktober is zijn bekende verhaal ‘De negerhaan’ te horen.
Tessa Leuwsha
Nederlands-Surinaamse auteur Tessa Leuwsha woont en werkt in Paramaribo. Naast romans, non-fictiewerken en theater schrijft zij artikelen, columns en is recensent voor de Ware Tijd Literair.
In 2005 debuteerde zij met de roman De Parbo-blues. Drie romans volgden en uit de laatste, Plantage Wildlust (Atlas Contact 2020), is op 26 oktober het hoofdstuk ‘Alma’ te beluisteren.
Ellen Ombre
Nederlands-Surinaamse auteur Ellen Ombre bracht in 1992 haar eerste bundel verhalen uit: Maalstroom. Het belangrijkste motief in haar verhalen is de verplaatsing: wat gebeurt er wanneer iemand van de ene cultuur terechtkomt in een fundamenteel andere. Naast verhalenbundels schreef Ombre ook de romans Negerjood in moederland (2004) en Erfgoed (2014). Het verhaal ‘Verbinding’ (uit: Vrouwvreemd, Arbeiderspers 1994) zal weerklinken tijdens onze 33e editie.
Boeli van Leeuwen
Antilliaans schrijver Boeli van Leeuwen (1922-2007) debuteerde in 1959 met de roman-in-verhalen De rots der struikeling. Hieruit is op 26 oktober een hoofdstuk-verhaal te horen over ‘Tante Da’. Hiervoor kreeg hij de Vijverbergprijs (nu Ferdinand Bordewijk Prijs) toegekend.
Van Leeuwen werd wel de ‘Antilliaanse Márquez’ genoemd, naar de Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Márquez. In 1983 werd hem voor zijn literaire werk de Cola Debrotprijs toegekend; Cola Debrot was een andere grote Antilliaanse schrijver.
De artiesten
Acteur Ruurt de Maesschalck werkte onder andere bij Independance en lange tijd bij het RO Theater in Rotterdam. Daar speelde hij vele hoofdrollen in het grote repertoire. In 2007-2008 had hij een van de hoofdrollen in de politieserie Spoorloos Verdwenen (avro). De afgelopen jaren speelde Ruurt gastrollen in tal van tv-series.
Actrice Gerda Cronie startte haar acteercarrière bij Thea Doelwijt – de oermoeder van het Surinaams theater in Nederland. Ze werkte ook tien jaar in Duitsland, waar ze in films en tv-drama speelde en op de planken te zien was. In de legendarische serie Medisch Centrum West vertolkte zij een arts in de eerste cast. Verder deed zij mee aan de bekende theaterserie Vaginamonologen en de speelfilm Lek.
Regisseur-acteur Andy Daal werd geboren op Curaçao en groeide op op Aruba. Op zijn vijftiende kwam hij naar Nederland en ging enkele jaren later naar de Arnhemse Toneelschool. Daarna kreeg hij onmiddellijk een contract bij een groot toneelgezelschap. Daar ontdekte men zijn regietalent en kreeg hij zijn eerste regie. Na een aantal succesvolle ensceneringen koos hij voor een bestaan als freelance regisseur. Hij leidde tot zijn pensioen meer dan vijftig toneelstukken. Daarnaast regisseerde hij twee televisieseries. Andy werd ook regelmatig gevraagd om Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse gedichten voor te dragen voor de radio.
Zangeres Izaline Calister werd geboren op Curaçao en schrijft haar eigen liederen in een mengeling van jazz met traditionele Curaçaose muziek. In 2009 ontving ze een Edison in de categorie Wereldmuziek. Ze is internationaal bekend geworden en zingt in het Papiaments, Engels en Nederlands. Izaline zal op elk verhaal muzikaal reflecteren op 26 oktober.
Musicus Thijs Borsten voltooide de opleiding Improviserend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium. Daarna werd hij actief als pianist, componist, producent, arrangeur en theatermaker. Zo bezocht hij samen met niet-Nederlandse artiesten hun geboorteland en maakte er met filmbeelden een muzikaal reisverslag van. Tijdens onze voorstelling begeleidt hij Izaline Calister.
Kaarten bestellen
Je kaartje(s) voor deze eenmalige voorstelling en bij voorbaat onvergetelijke avond bestel je op mimik.nl