blog | werkgroep caraïbische letteren

Deryck Ferrier overleden

PARAMARIBO – Deryck Ferrier is niet meer. De landbouwkundige, socioloog en schrijver is vannacht op 88-jarige leeftijd overleden, bevestigt de familie vrijdagochtend tegenover de Ware Tijd.

Landbouwkundige en socioloog Deryck Ferrier
is op 87-jarige leeftijd overleden.  

Ferrier wordt in Suriname gezien als de ‘ideologische grondlegger’ van het baggerproject van de Surinamerivier. De ingenieur had het plan namelijk al in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld tijdens de ‘bauxietcrisis’ en presenteerde het aan vrijwel alle regeringen, gevraagd en ongevraagd, zonder dat het ooit van de grond is gekomen.

Ferrier werd vaker zijn mening gevraagd over het baggeren van de Surinamerivier. Tijdens de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in juli 2018 bleef hij stilstaan bij de economische gevolgen van het dichtslibben van de vaargeul van de Surinamerivier. Hij zei daarbij dat er geen betere haven is wat toegankelijkheid (diepgang) betreft tussen de Orinoco- en Amazonerivier dan de haven van het estuariene gebied van de Surinamerivier. “Als we kijken naar de noordkust van Zuid-Amerika is de enige havenfaciliteit die we hebben die dus conventionele zeeschepen van reguliere diepgang kan accommoderen de Surinamerivier.”

Na gekibbel tussen minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) over het huidige baggerproject, zei Ferrier in februari 2021 tegen de Ware Tijd onder meer dat Suriname dringende behoefte heeft aan het digitaliseren van de scheepvaart. Dat zal ervoor zorgen dat schepen probleemloos de haven kunnen binnenvaren.

Ook over andere zaken liet hij zich uit. In juli 2021 zei hij bijvoorbeeld in gesprek met de Communicatiedienst Suriname dat het land in de tien jaar daarvoor een verschrikkelijke vorm van onverantwoorde overconsumptie heeft gekend, waardoor veel productieprocessen zijn gaan stagneren of zelfs helemaal verdwenen. In dat gesprek noemde hij het overheidsapparaat “de steeds groter geworden consument”.

Eredoctoraat

Deryck Ferrier ontvangt op 8 mei 2019 zijn eredoctoraat in de Centrumkerk.

Ferrier is de oudste zoon geweest van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname en broer van Cynthia McLeod. Op 8 mei 2019 kreeg de landbouwkundige en socioloog met zijn rede Moderne uitdagingen voor de evolutie van welvaart en welzijn in de vrije Surinaamse samenleving een eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname vanwege zijn verdiensten aan de wetenschap en zijn indrukwekkende bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.

Het opvallendste aan Ferrier was volgens de eredoctorale commissie van de universiteit, de passie waarmee hij zich werpt op het onderzoeken van maatschappelijke, sociale en economische ontwikkelingen. De tot doctor benoemde wetenschapper richtte in 1971 het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (Ceswo) op, waarvan hij algemeen directeur was. Hij werkte daarvoor op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Van 2001 tot 2010 was hij ook president-auditor voor de Landbouwbank.

Literaire werken

Ferrier, die meer dan zestig jaar getrouwd is geweest met Carmen Tjon-A-Joe met wie hij vier kinderen – twee jongens en twee meisjes – kreeg, heeft ook enkele boeken geschreven. In In de ban van de bosgeest, ontmoetingen met Panaike beschreef hij zijn belevenissen met de eerste werknemers van Ceswo. Het boek werd pas in december 2020 uitgebracht. Daarvoor had hij wel enkele tientallen exemplaren laten drukken voor kennissen.

Ferrier werkte ook aan het driedelige boek Bij ons op plantage. Verder schreef hij een bundel met korte verhalen die zijn gebaseerd op zijn eigen leven en werkte hij aan het drieluik Ontraadseling van enigma’s van Amazonia en de Wilde Kust, waarin een verklaring wordt gegeven voor de inheemse taal.

Deryck Ferrier en zijn echtgenote Carmen op hun zestigste huwelijksdag in 2019.

[uit de Ware Tijd, 07/01/2022; lead aangepast]

Klik hier voor een bespreking van In de ban van de bosgeest.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter