blog | werkgroep caraïbische letteren

Delano Veira overleden

Delano Veira is dinsdagochtend 17 mei 2022 overleden aan de gevolgen van kanker. Veira was sinds 1993 bestuurslid van Vereniging Ons Suriname en daarmee een van de langstzittende bestuursleden. Voor die tijd was hij ook al betrokken bij de vereniging als vrijwilliger. Veira was een icoon binnen de vereniging en een van de langst zittende bestuursleden. Twee maanden geleden op 27 maart, kreeg hij nog als eerste man de Gouden Vioolspeld onderscheiding tijdens de dokter Sophie Redmondlezing 2022. Delano Alfred Veira, geboren in Paramaribo op 18 januari 1955, laat drie kinderen achter. Hij is 67 jaar geworden.

Delano Veira (1955-2022). Foto © Johan Janssen

Delano Veira behoorde in Suriname politiek tot de bloedgroep van de Volkspartij van Ruben Lie Pauw Sam. Nadat hij zich in Nederland had gevestigd betoonde hij zich een verklaard tegenstander van het regime-Bouterse. De rustige en vriendelijke Delano kon daarin opeens zeer fel zijn.

Hij heeft zich jarenlang ingespannen om van de Vereniging Ons Suriname een goed thuis te maken voor alle Surinamers. Het was ook vooral aan hem te danken dat in het Hugo Olijfveldhuis aan de Zeeburgerdijk de Galerie Nola Hatterman tot stand kwam (helaas inmiddels weer verdwenen). Het viel allemaal niet mee in de lange jaren dat subsidies voor het organisatieleven van migrantengroepen werden weggesneden door neoliberale bewindslieden. In dezelfde crisisjaren na 2007 verloor hij zijn baan als procuratiehouder; het viel hem hard dat hij geen nieuwe betrekking vond. Zijn droom was een geheel nieuw cultureel centrum voor Surinamers in Amsterdam; de fundraisingsactie daarvoor werd wel gestart, maar het centrum is nooit gerealiseerd. Wel verkreeg vooral ook door zijn inspanningen het archief en de boekencollectie van The Black Archives onderdak in het gebouw aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk.

Delano Veira met Aspha Bijnaar bij de viering van het eeuwfeest van de Vereniging Ons Suriname in 2019. Foto Frank Consen.

Volgens de huidige voorzitter Vincent Soekra betekende Veira veel voor de Surinaamse gemeenschap: “Nu met zijn heengaan merken we eigenlijk pas wat voor een poortwachter hij was voor de organisatie en voor de gemeenschap”, zegt Soekra. “Hij wist alles. Hij was vrijwilliger, maar zo leek het niet. Hij was hier eigenlijk fulltime, altijd aan dit bureau.” Soekra wijst naar de plek waar Veira zat. “Het voelt nog onwerkelijk.”

“Ik denk dat hij voor de vereniging een groot verlies is. Hij was een spil binnen de organisatie”, aldus Twie Tjoa. “Hij was een lopende encyclopedie. Hij wist alles.” Ook was Veira volgens Tjoa een icoon in de Surinaamse gemeenschap. “Hij was rustig, bedachtzaam en een drijvende kracht. “Onder leiding van Veira kon de vereniging bijvoorbeeld ook intrek nemen in het Hugo Olijfveldhuis. “De buurt wilde eerst niet dat wij Surinamers een eigen gebouw kregen”, vertelt Soekra. “Na heel veel rechtszaken, konden we het huis toch dat van ons noemen. Door Delano.”

Dinsdagmiddag is de uitvaart van Veira. Maandagavond wordt er op traditionele wijze afscheid genomen met een Singi Neti bij de Vreniging Ons Suriname. Iedereen die afscheid wil nemen komt dan de avond voor de begrafenis bij elkaar. Er wordt vervolgens gezongen en er worden herinneringen opgehaald. Soekra: “We gaan zijn leven vieren.”


Op maandag 23 mei van 20.00 uur tot 22.00 uur is er een singi neti bij Vereniging Ons Suriname. Op dinsdag 24 mei van 11.00 uur tot 13.00 uur zal de uitvaartceremonie plaatsvinden met gelegenheid tot afscheid bij Vereniging Ons Suriname. Aansluitend zal men vertrekken naar zijn laatste rustplaats, Herdenkingspark Westgaarde. Aldaar zal geen ruimte meer zijn voor afscheid.

Klederdracht: Wit. Bloemen en rouwkransen kunnen op dinsdagochtend worden geleverd bij Vereniging Ons Suriname Zeeburgerdijk 19-21, 1093 SK Amsterdam. De uitvaartceremonie wordt op 24 mei gestreamd via het Facebook kanaal van Vereniging Ons Suriname en het YouTube-kanaal van Omroep X. De livestream is van 11.00 – 13.00 uur Nederlandse tijd en 06.00 – 08.00 uur Surinaamse tijd

[Mede gebaseerd op een bericht in Echt Amsterdams Nieuws.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter