blog | werkgroep caraïbische letteren

Delano klapt uit de school

door Rob Woortman & Alice Boots

Toen wij vele jaren terug tijdens een van onze bezoeken aan Lie Paw Sam hem vroegen of hij enig idee had waar het verloren werk van De Kom was gebleven, gaf hij ons het typisch Chinese antwoord: ‘Misschien.’

In het Chinees bestaan de woorden ‘ja’ en ‘nee’ niet. Op de vraag “Moet ik links af?’ zal hij vermoedelijk antwoorden: ‘Misschien iets meer naar links’, want wie steeds links afslaat, komt rechts uit. Kennelijk was Lie Paw Sam op dat moment nog niet overtuigd dat ons project, de biografie van Anton de Kom, zou slagen en hield hij zich op de vlakte.

Handschrift van De Kom uit de nalatenschap (fragment van de roman Ons bloed is rood)

Toen Hugo Kooks en Delano Veira ons enkele jaren later uitnodigden om het verloren gewaande werk van De Kom in te zien, waren wij uiteraard zeer verheugd. Kennelijk hadden zij beloofd de herkomst van het werk niet te onthullen. De mededeling dat het uit Suriname zou komen, trokken wij in twijfel, omdat het papier niet naar de tropen rook en iedereen die de tropen kent, weet welke geur een boek dat lange tijd in de tropen is geweest aanneemt.

Na een aantal gesprekken met Delano en Hugo gaf Delano aan: ‘Als er naar het werk gevraagd wordt, zeg dan maar dat het uit de archieven van Ons Suriname is opgedoken.’ En daar hebben wij ons al die tijd aan gehouden.

Nu blijkt Delano last te hebben van vragen naar de herkomst: ‘Hoezo in de archieven van Ons Suriname?’ en geeft hij schoorvoetend toe dat hij het werk uit handen van Lie Paw Sam zou hebben ontvangen. Als schrijvers van de biografie doet het ons goed om dat te horen. De Chinese arts staat bekend als uiterst kritisch zeker als het over De Kom gaat. Hij had zijn twijfels over de kwaliteit van De Koms nagelaten werk. Kennelijk hadden wij na verloop van jaren zijn vertrouwen alsnog weten te winnen en heeft hij het werk vrij gegeven zodat wij er mee aan de slag konden.

Het geeft een goed gevoel om achteraf de waarheid te leren kennen, vooral omdat het een waarheid is waar we met trots op terug kunnen kijken.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter