blog | werkgroep caraïbische letteren

Shantie Ramlal-Jagmohansingh
In het najaar verschijnt bij De Geus de debuutroman van Shantie Ramlal-Jagmohansingh. Overzichzelf schrijft de auteur op haar website:
Vroeger vond ik boeken en verhalen zo bijzonder dat ik me niet kon voorstellen dat mensen dat hadden gecreëerd. Boeken waren toen een gegeven, net als de natuur. Gaandeweg begon het te dagen, maar met de jaren raakte ik alleen maar meer onder de indruk van de kracht van taal: het ultieme middel om op zoek te gaan naar de waarheid, schoonheid, betekenis. Door taal kan je mensen anders naar dingen laten kijken, maar ook stemmen laten horen die normaal verdwijnen in het tumult van alle dag.
Als freelance publicist/columnist heb ik opinies, columns, verhalen, artikelen en recensies geschreven voor o.a.  Trouw, Volkskrant / VK.nl, Contrast, Joop.nl, Wereldjournalisten en OHM Magazine. Mijn eerste korte verhaal ‘Sneeuw’ verscheen in literair tijdschrift Armada. Hieruit vloeien weer andere werkzaamheden voort, zoals het houden van spoken columns tijdens bijeenkomsten of radio-programma’s, of het afnemen van interviews voor bijvoorbeeld het Indian Film Festival The Hague of tijdens een literaire avond.
In het dagelijkse leven werk ik ook als projectleider en sociaal wetenschappelijk onderzoeker bij de gemeente Rotterdam en ben auteur van diverse onderzoeksrapporten, artikelen en essays geschreven op het terrein van armoede, bijstandsgerechtigden, arbeidsmarkt en zorg & welzijn. In samenwerking met de Erasmus Universiteit doe ik onderzoek naar de effecten van gemeentelijk activeringsbeleid op het gebied van participatie en gezondheid. Andere onderwerpen die mijn interesse hebben zijn diversiteit en emancipatie.

Mijn studie bestuurskunde (Beleid & Politiek – European & Global Governance) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam combineerde ik met dans, voornamelijk jazz dance en show ballet bij de Amsterdam Admirals, maar ook bollywood en kathak (Indiaas klassiek) en stond hiermee op podia in binnen- en buitenland. Met mijn zusje nam ik deel aan diverse talentenjachten, dansshows en een hilarisch tv-programma in Spanje. Daarna richtten we samen dansgroep Xpression op.

Shantie Ramlal-Jagmohansingh
Tot mijn eigen verbazing viel ik in mijn studietijd in de prijzen bij enkele miss-verkiezingen (nee, geen enkel jurylid omgekocht, als student was ik daarvoor veel te arm) en reisde zo voor de eerste keer af naar India, het land van mijn ‘roots’ en vanaf dat moment als object van fascinatie, wereld-in-wereld en land van uitersten een blijvende inspiratiebron.
Op de meeste dagen van het jaar ben ik ook als volgt te omschrijven: vat vol tegenstrijdigheden, moet op gezette tijden dansen en reizen, maar kan ook lang stilzitten achter een laptop of boek met een schaal gemberkoekjes of bara’s binnen handbereik, combineert opinie graag met een vleug glamour & humor, addicted to the city life!
Een paar voorbeelden van publicaties:
* Jonge vrouwen zijn de motor van India, Trouw, 2013
* Serie over de aantrekkingskracht van wereldsteden en de stedelijke identiteit in dagblad Trouw, zomer 2012
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2011), Geef Azië partij met allochtoon talent, de Volkskrant
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2011), Rotterdam Zuid heeft wel degelijk glamourpotentie, Trouw
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2010), Strijdbaar zijn kan ook zonder korte lontjes, Trouw
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2011), Hindoestanen integreren geruisloos, Trouw
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2011), Strijdbaar zijn kan ook zonder kort lontje, Trouw
*Ramlal-Jagmohansingh, S. (2010), Sneeuw (proza), verscheen in literair tijdschrift Armada: uitgeverij Wereldbibliotheek.
*Jagmohansingh, S. (2010), ExIT – een frisse wind, hoofdstuk in boek Aandacht en kracht van het Lectoraat Dynamiek van de stad

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter