blog | werkgroep caraïbische letteren

Debutant Reza Madhar: Fantasie verhalen Rijk

door Jerry Dewnarain

Reza Madhar debuteert met zijn verhalenbundel Fantasie Verhalen Rijk. Echter, Madhar schrijft al jaren korte verhalen. Bij de vijfde editie (2021) van de Sori Yu Talenti Schrijfwedstrijd van de Clark Accord Foundation (CAF) won hij de eerste prijs met zijn korte verhaal Een snik in de nacht.

Deze jonge, veelbelovende schrijver komt uit de kweekvijver van de Clark Accord Foundation waar hij eens ook meegedaan heeft aan een workshop Creatief Schrijven, verzorgd door Els Moor en Jerry Dewnarain. Madhar heeft eerder meegedaan aan de wedstrijden van de CAF. Een aanbod om als jurylid op te treden, liet hij varen en hij waagde een kans als deelnemer. Zijn verhaal maakte indruk op juryvoorzitter Astrid Roemer, die de top drie uitkoos. Madhar schrijft het liefst fantasieverhalen. Een snik in de nacht was immers ook al een mysterieus verhaal. De jonge debutant geeft aan dat dit verhaal over een leerkracht gaat die niet graag onder de mensen is. Zijn beste vriend is een dagboek. De coronatijd en de beperkingen op sociaal contact en het thuisblijven komen hem juist goed uit. Maar hij krijgt steeds meer het gevoel dat er nog iemand in zijn huis is. Een mysterie.

Wie is Reza Madhar?

Reza Madhar is een freelance illustrator en schrijver van korte verhalen. Hij studeerde beeldende kunsten op de AHKCO voor enkele jaren, maar studeerde uiteindelijk af als bibliotheekassistent bij de Bibliotheekschool Suriname. Sinds 2012 doet hij met veel succes mee aan verschillende schrijfwedstrijden, meestal onder het pseudoniem Zerachiel van Mark.

Anisha Chote heeft het boek van Madhar met plezier gelezen. Ze zit op de muloschool en zegt dat zij erg gegrepen werd door Sam en de trollen op school. Voor de Ware Tijd Literair schrijft ze een kleine recensie.


door Anisha Chote, 13 jaar

Ik vind dat boek spannend, omdat het over verschillende verhalen gaat. Ik vind Christine zo knap, dat zij verhalen schrijft. Zij heeft zoveel fantasie. Ik was benieuwd wie de spullen in de bib ging stelen, dacht echt dat het ging spoken op school. Er zijn drie kinderen van de 5e klas (leerjaar 7). 2 jongens (Amar en Dashwin) en 1 meisje (Christine). Amar en Christine schrijven boeken en Dashin tekent die karakters en monsters van dat verhaal. Amar had het over: “Saint Vincent, de ridder die uit de lucht viel” geschreven. Christine had over: “De jurk van Julia Scarlet” geschreven. Dashwin tekende de karakters van Saint Vincent en Julia Scarlet erbij, maar Christine vond dat Julia Scarlet haar jurk niet goed was. Dashwin tekende het anders, toen vond ze het wel mooi of goed.

Sam en de trollen op school.

Sam is ongeveer 10 jaar oud en zit op de Zorg en Hoopschool. De school is een grote school, deze telt 12 verdiepingen en 3 trappen. Daar op school werden de spullen van de bibliotheek gestolen en rare dingen gebeurden er zoals vazen werden gestolen en leslokalen verdwenen. Sam wilde al deze rare dingen meemaken en oplossen. Een dagje ging Sam naar de WC. Hij zag één van de gestolen spullen. Hij nam deze mee en een meisje zag dat in zijn hand. Het meisje heeft het aan het schoolhoofd verteld. Iedereen dacht dat Sam de spullen had gestolen. Voor zijn straf moest hij met de schoonmaaksters blijven om ze te helpen. Hij vroeg aan één van de schoonmaaksters om hem te helpen, om uit te zoeken wie de dief is. Een paar dagen later hebben zij gezien dat trollen de spullen wegbrachten.


Fragment

‘“Jullie…jullie weten het van de trollen?” De juf keek verontwaardigd. “Waarom denken jullie kinderen dat we zo dom zijn? Natuurlijk weten we dat er trollen zijn. Elke leerkracht weet het. Er zijn trollen en meerminnen en er is zelfs een spook, hoewel ik die nooit persoonlijk heb ontmoet.’ “Ik heb met de trollenvader gesproken en hij is niet blij met jou”, zei het schoolhoofd. “Hij vindt je een lastig kind. Hij eiste strafslagen voor je. Ik moest hem uitleggen dat we al twintig jaar kinderen niet meer mogen slaan. We houden het op nablijven en strafwerk. Twee weken lijkt mij goed genoeg.” “Maar er zijn trollen op school!”, riep Sam. “Stoort dat jullie niet?”! Ze stelen! Waarom hebben jullie me een week straf gegeven als jullie wisten dat ze echt bestonden en stalen? Al een hele week zijn ze bezig me te pesten, waarom hebben jullie niets daartegen gedaan?”

Reza Madhar, Fantasie Verhalen Rijk. Ridders, Piraten, Asema’s. Publishing Services Suriname. Paramaribo, 2022. Geen ISBN.

1 comment to “Debutant Reza Madhar: Fantasie verhalen Rijk

  • Hartelijk gefeliciteerd Reza. Je maakt Clark Accord Foundation heel erg trots. SUCCES!!!!

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter