blog | werkgroep caraïbische letteren

Debatavond over onze omgang met het slavernijverleden

*** Afgelast wegens de nieuwe covid-19-maatregelen ***

De Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente en het NiNsee organiseren op 15 november a.s. een debatavond over de rol van de kerken in het omgaan met het slavernijverleden.

De Lutherse Kerk aan de Waterkant te Paramaribo. Het initiële gebouw werd in 1747 ingewijd maar ging bij de grote brand van 1832 verloren. Op dezelfde plaats werd de huidige nieuwe kerk gebouwd, welke in neoklassieke stijl werd ontworpen door stadsarchitect C.A. Roman en op 6 juli 1834 werd ingewijd. Foto: Willem van de Poll, 1949 (Nationaal Archief).

De rol van Nederland in het slavernijverleden staat de laatste tijd in het middelpunt van de aandacht. De tentoonstelling Kerken & Slavernij in het Luther Museum Amsterdam, van november 2019 tot februari 2020, liet de rol zien die verschillende kerken speelden in het slavernijverleden, waarbij met name Suriname centraal stond. Deze tentoonstelling is inmiddels een reizende tentoonstelling geworden.

In 2019 was er een essaywedstrijd die heeft geresulteerd in een symposium en in de uitgave van een boek met de prijswinnende teksten, Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor zwart en wit. Nu willen we verder kijken naar stappen in dit proces van de verwerking van het slavernijverleden. Daarom organiseert de werkgroep Heilzame Verwerking Slavernij Verleden een debatavond. De winnaars van de essaywedstrijd, Herman Fitters, Ben Ipenburg, Ken Mangroelal en Martijn Stoutjesdijk reageren op enkele stellingen en gaan met elkaar en met het publiek in debat onder leiding van de juryvoorzitter van de essaywedstrijd prof. Michiel van Kempen.

U bent van harte uitgenodigd om de debatavond te volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. De avond wordt omlijst door voordrachten van acteur Felix Burleson en muziek van Ronald Snijders.

Datum: maandag 15 november 2021

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Website: https://youtu.be/8bCdIEtRRJY

Een initiatief van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee).


Lees hier een recensie van het boek Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor zwart en wit.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter