blog | werkgroep caraïbische letteren

Debatavond over onze omgang met het slavernijverleden

De rol van Nederland in het slavernijverleden staat de laatste tijd in het middelpunt van de aandacht. De tentoonstelling Kerken & Slavernij in het Luther Museum Amsterdam, van november 2019 tot februari 2020, liet de rol zien die verschillende kerken speelden in het slavernijverleden, waarbij met name Suriname centraal stond. Deze tentoonstelling is inmiddels een reizende tentoonstelling geworden. Nu is er een debatavond over hetzelfde onderwerp.

Foto: De Lutherse Kerk aan de Waterkant te Paramaribo. Het initiële gebouw werd in 1747 ingewijd maar ging bij de grote brand van 1832 verloren. Op dezelfde plaats werd de huidige nieuwe kerk gebouwd, welke in neoklassieke stijl werd ontworpen door stadsarchitect C.A. Roman en op 6 juli 1834 werd ingewijd. Beeld: Willem van de Poll, 1949 (Nationaal Archief).

In 2019 was er een essaywedstrijd die heeft geresulteerd in de uitgave van een boek met de prijswinnende teksten. Daarnaast was er een symposium over de ‘Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor zwart en wit’. Nu willen we verder kijken naar stappen in dit proces van de verwerking van het slavernijverleden. Daarom organiseert de werkgroep Heilzame Verwerking Slavernij Verleden een debatavond.

Het woord deze avond is allereerst aan theatermaker Mathieu Wijdeven, historicus Maurice San A Jong en schrijfster Henna Goudzand Nahar. In de zaal zullen ook de vier winnaars van de essaywedstrijd aanwezig zijn: Herman Fitters, Ben Ipenburg, Ken Mangroelal en Martijn Stoutjesdijk. De inleiders gaan met elkaar en met de essayisten in debat onder leiding van de juryvoorzitter van de essaywedstrijd prof. Michiel van Kempen [wordt wegens omstandigheden vervangen door Kathleen Ferrier – red. CU]. Ook het publiek kan aan het debat deelnemen.

U bent van harte uitgenodigd om de debatavond te volgen, in de zaal of via livestream op het YouTube-kanaal van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. De avond wordt omlijst door voordrachten van acteur Felix Burleson.

Datum: dinsdag 9 mei 2023
Locatie: Luther Museum Amsterdam/Nieuwe Keizersgracht 570 Amsterdam
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (21.30-22.00u mogelijkheid tot nagesprek en drankje).
Inloop vanaf 19.00 uur.
Livestream: https://youtube.com/live/OghtJwNiapU

Een initiatief van de Werkgroep Heilzame Verwerking van het Slavernijverleden.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter