blog | werkgroep caraïbische letteren

Dean Bowen en Simon(e) van Saarloos naar New Orleans

Nieuw heden, geheugen & identiteit

Simon(e) van Saarloos en Dean Bowen gaan dit voorjaar transatlantisch. In New Orleans zullen zij, elk op hun eigen wijze, de eclectische dynamiek van deze stad in het zuiden van de VS benutten om thema’s zoals de meervoudigheid en constructie van identiteiten, individu en rolmodel, geschiedenis en heden te onderzoeken. Bowen verblijft twee maanden in de multidisciplinaire kunstenaarsresidentie Deltaworkers; Van Saarloos één maand. Beider onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

 

Dean Bowen, foto © Irwan Droog. Simon(e) Saarloos, foto © Frank Ruiter. Courtesy Nederlands Letterenfonds

Bowen ontrafelde in zijn debuut, Bokman, al zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Als dichter is de zwarte literaire traditie vanuit de VS altijd belangrijk voor hem geweest. In New Orleans wil hij het mechaniek achter groepsidentificatie nader onderzoeken. Hoe verhoudt men zich daar tot de meervoudigheid van een zwarte identiteit? Dit thema wil hij in zijn tweede bundel nader uitwerken.

Saarloos is gefascineerd door de verborgen lgbtq-geschiedenis van de zuidelijke staten, de levendige queer cultuur in New Orleans nu, en de manier waarop in de VS het zuiden als ‘afzetplek’ wordt gebruikt – zoals in Nederland de conservatieve VS worden gebruikt om het progressieve zelfbeeld van Nederland te benadrukken en bestendigen. Haar onderzoek zal zijn beslag krijgen in een essay over herdenken, ‘queer vergeten’ en politiek geheugen en in een non-fictieboek over ‘wit geheugen’ en de vanzelfsprekendheden in de verhouding tot het verleden.

 

Bio

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde op online platforms als Samplekanon en Hard//Hoofd, in tijdschriften als nY, en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia. In 2015 won hij de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. Daarnaast is hij redacteur bij poëziepodium Perdu in Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn debuutbundel bij uitgeverij Jurgen Maas; Bokman werd genomineerd voor de C. Buddinghprijs en is zowel door de vakjury als de jongerenjury geselecteerd voor de longlist van De Grote Poëzieprijs 2019. Bowen is in 2019-2020 stadsdichter van Rotterdam.

Simon(e) van Saarloos (1990) studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef en schrijft voor de Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. Ook geeft ze regelmatig lezingen en treedt ze op als interviewer. Vorig jaar verscheen Enz. Het Wildersproces, een verslag vanuit de rechtszaal; in 2015 stelde ze in het pamflet Het monogame drama vragen over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten. In 2016 toerde ze door Nederland met de theatervoorstelling Holy F. In datzelfde jaar verscheen bij Nijgh & Van Ditmar haar eerste roman, De vrouw die.

Internationale talentontwikkeling

Binnen het programma Wanderlust geeft het Letterenfonds aan talentvolle schrijvers en aan bemiddelaars in de literatuur de kans om zich internationaal te oriënteren. Voor talentvolle jonge schrijvers in alle literaire genres bestaat via Wanderlust de mogelijkheid twee maanden onderzoek te doen in residentie bij Deltaworkers in New Orleans (voorjaar 2020) of aan de multidisciplinaire Van Eyck Academie in Maastricht (vanaf 1 september 2019 of vanaf 1 mei 2020). Voorstellen van schrijvers en van literaire programmamakers, redacteuren van literaire tijdschriften en andere bemiddelaars in de literatuur kunnen tot 1 mei 2019 worden voorgelegd.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter