blog | werkgroep caraïbische letteren

De Zwarte Pietendiscussie is niet schadelijk, eerder gezond

door Laura de Jong

Schrijver H.M. van den Brink (61) was zelf Zwarte Piet, maar is nu voorstander van de regenboog-Piet.

Aankomst Sinterklaas met zwarte Zwarte Pieten / foto © Aart G. Broek

Zwarte Piet is een grappige verkleedpartij. Het is Nederlandse folklore. Mijn zwarte en bruine familieleden – kinderen van mijn broers en aangetrouwde schoonzussen – vonden dat geloof ik ook. Het was in elk geval geen issue. Ik speelde zelf ooit enthousiast Zwarte Piet voor kleuterklassen, inclusief rare stem en dom gedrag. Mijn kinderen hebben een paar jaar geleden nog veel moeite gedaan om mee te mogen lopen met de intocht van Sinterklaas in Amsterdam, pikzwart geschminkt. Ik was ontroerd.’

Lees hier verder op de website van de Volkskrant, 28 oktober 2017.

Voor een pleidooi voor het behoud van een zwarte Zwarte Piet en discussie, klik hier.

 

on 29.10.2017 at 9:57
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter