blog | werkgroep caraïbische letteren

De zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen

Presentatie van Frank Knake, schrijver van Menthol

Discriminatie is van alle tijden, maar tandenpoetsen doen Nederlanders pas een kleine honderd jaar. De uit Amerika gevluchte Joseph Sylvester (1890-1955) trok in de jaren ’20 en ’30 langs steden en dorpen en gaf demonstraties met zijn Babajaba Menthol Tandpasta. Zo leerde hij Nederland tandenpoetsen.

 

knake menthol
Frank Krake schreef een boek over het leven van Joseph Sylvester, die de bijnaam Menthol droeg en zichzelf trots ‘volbloedneger‘ noemde.
Sylvester ontvlucht voor de Eerste Wereldoorlog de economische malaise op zijn geboorte-eiland Saint Lucia en komt in Amerika terecht. Tien jaar later vlucht hij voor het geweld van de Klu Klux Klan en komt aan in Antwerpen. Hij gaat Menthol-pastilles verkopen, maar schakelt al snel over op tandpasta, die hij uit Amerika importeert.
Terwijl de als dandy geklede Sylvester in de jaren ’20 overal werd gezien als een attractie en heel Hengelo uitliep voor zijn huwelijk, werd hij na de oorlog slachtoffer van discriminatie en waren er op zijn begrafenis slechts drie mensen aanwezig…

 

Moderator: Ivette Forster
Vrijdag 16 September
Aanvang 20:00 uur

Plaats: Vereniging Ons Suriname,  Hugo Olijfveldhuis
Zeeburgerdijk 19-21
1093 SK Amsterdam
T: 020 -693 50 57
E: info@veronsur.org

 

logo_veronsur-600dpi

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter