blog | werkgroep caraïbische letteren

De zusters Franciscanesssen en het onderwijs in Paramaribo

door Eric Kastelein

Wie velen zullen onderwezen hebben, zullen schitteren als sterren. Deze woorden herdenken in 1906 het gouden jubileum van de zusters Franciscanessen in Suriname. De kranten uit die tijd schetsen het beeld van edelmoedige zelfopoffering in het onderwijzen van kinderen.

Monument voor de Franciscanessen in Paramaribo. Foto van de auteur

Het begint op 19 november 1856 als op verzoek van monseigneur J.G. Schepers zuster mère Aloysia en de zusters Marie Susanna, Vincente, Albina, Lambertina en Engelberta na een reis van zes weken met het zeilschip De Snelheid in Suriname arriveren.

Twee maanden later openen de soeurs in het klooster De Voorzienigheid aan de Gravenstraat 14 de eerste rooms-katholieke meisjesschool, pal naast het bisschopshuis. Na een halve eeuw hebben meer dan duizend leerlingen van alle geloofsovertuigingen les gekregen van meer dan negentig zusters. Bekende scholen uit die tijd zijn de St. Louiseschool, St. Annaschool, St. Rosaschool en St. Jozefschool.

In aanwezigheid van o.a. monseigneur Karel Choenni wordt op woensdag 29 januari 2014 naast de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal een gedenkzuil onthuld. Het door kunstenaar Leo Wong Loi Sing gemaakte beeld is een eerbetoon aan de ruim honderd zusters voor het onderwijs aan duizenden Surinaamse kinderen.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. Herdenken en herinneringen in de historische hoofdstad van Suriname (LM Publishers, maart/april 2020).  Ga naar de Facebook pagina van Oog in oog met Paramaribo voor meer verhalen en foto’s.

2 comments to “De zusters Franciscanesssen en het onderwijs in Paramaribo”

 • Geen commentaar, een vraag n.a.v uw artikel “De zusters Franciscanesssen en het onderwijs in Paramaribo”
  Hadden de zusters Franciscanessen in Paramaribo rond 1920 ook een bejaardenhuis, genaamd ‘Huize Ashiana’? En is dat in of rond 1980 afgebroken? Ik ben op zoek naar een klok of uurwerk dat in 1921 vanuit Nuenen (mijn woonplaats) naar een bejaardenhuis in Paramaribo verscheept is. Ik zou graag weten of dat nog bestaat. Misschien heeft u daar informatie over of weet u waar, in welk archief, informatie te vinden kan zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Louis Bressers
  Nuenen

  • Hallo Louis, dank voor je vraag. We hebben met en informatie gedeeld.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter