blog | werkgroep caraïbische letteren

De zegen van je leermeester

door Diana Lebacs

Niemand maakt je. Je maakt jezelf nadat je de zegen hebt gekregen van je leermeester. Alles in het leven heeft een begin en een einde. Toen het telefoontje binnen kwam dat Miep Diekmann was heengegaan, was het toch even verwerken, stilstaan en teruggaan naar 47 jaar geleden toen het begon: Sherry, het begin van een begin, zo warm ontvangen door Curaçao.

 

 

Ik het mocht signeren in 1971 op de datum wat jaren later in 2015 de geboortedatum van mijn eerste kleindochter zou zijn. Toen ik de Zilveren Griffel voor mijn tweede boek had ontvangen, en de Nancho-serie van vier boeken eindelijk afgerond was begin jaren ’80, zei Miep Diekmann tegen mij: ‘Ik denk dat je me niet meer nodig hebt.’ Op dat moment, jong en nog steeds onervaren raakte ik bijna in paniek. Los gelaten worden, in het diepe moeten springen. Alleen verder gaan.

 

Nu, jaren later na 40 werken en verschillende literaire prijzen weet ik het meer dan ooit: Niemand maakt je. Je maakt jezelf nadat je leermeester jou je zegen gegeven heeft. Gisteren, toen mijn vroege uitgeefster van Leopold, Liesbeth ten Houten, en ik elkaar condoleerden mailde ze mij: “Wat hebben jij en Miep mooie boeken gemaakt. Ik ben trots op jou.” Hierop kan ik alleen maar in alle nederigheid zeggen: ‘Dank je wel om mij het vak te leren en toe te vertrouwen, Miep. Rust in vrede.’

 

[van Facebook]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter