blog | werkgroep caraïbische letteren

De Yamini-boekjes van Maria Landvoort

door Marja Themen-Sliggers, Scheralda en Xavier

De Yamini-boekjes zijn geschreven door Maria Landvoort. Ze heeft een poosje in India gewoond en had daar een bibliotheek aan huis waar kinderen kwamen lezen, maar waar ze ook aan haar vertelden welke avonturen ze beleefden. Eenmaal terug in Suriname heeft ze er een paar opgeschreven. De kinderen vinden dat een goed idee. ‘Het is leuk om verhalen te horen van kinderen uit India, want we hebben hier ook veel nakomelingen van mensen uit India’, zeggen ze.

Landvoort - Yamini
Yamini woont in een dorp met haar vader, moeder en zusje Meena. In dat dorp lopen allerlei dieren los op straat. Yamini houdt veel van dieren, van alle dieren, het zijn haar vriendjes. Maar dat is niet altijd handig, vooral als zo’n vriendje een rat is, dan gebeurt het dat Yamini tragisch een vriendje verliest.
Het dorp van Yamini is niet ver van het strand. Het is heerlijk om naar het strand te gaan, je kunt daar zo fijn op onderzoek uitgaan, je kunt er van alles beleven en je kunt er veel moois vinden, zoals een magische steen… Yamini en de wonderlijke steen, vindt Xavier het leukste verhaal van de twee, omdat het over magie gaat.
De illustraties van Jurmen Kadosoe zijn leuk en kleurig en vooral herkenbaar voor onze Surinaamse kinderen. Al die dieren hebben wij hier ook, koeien, geiten, slangen… En niet alle dieren kun je vertrouwen, merkt Xavier wijs op.
De woning, de huizen, de bus op de tekeningen; het zou zo in een van onze eigen districten kunnen zijn. En die propvolle bus in, om een dagje uit te gaan met je ouders, dat herkent Xavier zeker.

Landvoort Yamini2
Scheralda vindt Yamini verliest een vriendje het mooist, omdat, zegt ze, je niet vaak van zulke verhalen leest, meestal juist maakt iemand nieuwe vrienden. Ja, ze heeft gelijk, ook jonge mensen, kinderen, worden met verlies, tragisch verlies, geconfronteerd.
Maria Landvoort: Yamini verliest een vriendje en Yamini en de wonderlijke steen, illustraties Jurmen Kadosoe. Paramaribo: PubSeS, 2014. ISBN 978 99914 7 291 1 en 978 99914 7 292 8

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter