blog | werkgroep caraïbische letteren

De walgelijke praktijken van André Pakosie

door Carry-Ann Tjong-Ayong

Onlangs werd hij vrijgelaten na ruim twee jaar voorarrest. Zijn advocaat vond het lang genoeg. Deze man had zeker geen dochters. Hoe kun je iemand die jarenlang een klein meisje, je dochter, misbruikt, geholpen door haar moeder en je tweede vrouw, de opgelegde straf kwijtschelden? [Pakosie’s straf is niet kwijtgescholden; hij werd voorwaardelijk vrijgelaten en is inmiddels veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf – red. CU.]

 

Ik was geschokt. Ik kende Pakosie reeds jaren. Ik vond hem een sympathieke, doortastende, intelligente man, die veel van mijn leven maakte. Hij vroeg mij vaak om hulp en maakte gebruik van mijn netwerken in Nederland. Dus stelde ik hem voor aan burgemeester Annie Brouwer en aan enkele wethouders en statenleden. Hij kreeg een ridderorde. Ik nam zitting in het bestuur van zijn stichting samen met andere notabelen. Hij organiseerde bijeenkomsten, waar zijn kinderen diensten verleenden. Hoe kon ik vermoeden wat zich achter de deuren van zijn woning en zijn fytotheek afspeelde?

Toen hij een paar jaar geleden werd opgepakt door de politie, nadat zijn kinderen aangifte hadden gedaan van jarenlang misbruik kon ik mijn oren niet geloven. Nee, niet Pakosie, Niet zijn vrouwen, Niet die mooie kinderen….
Het leek een nachtmerrie. Ik verwenste hem en hoopte op minstens 25 jaar hechtenis. Usha Marhé had 20 jaar geleden een spraakmakend boek geschreven, “Tapu sjen”, Bedek je Schande” waarmee zij het taboe over dit onderwerp doorbrak en waardoor het steeds meer besproken werd. Zij heeft het onderwerp belicht door literatuuronderzoek te doen, slachtoffers te interviewen en door ook over haar eigen ervaringen met seksueel misbruik te schrijven. Met haar boek heeft ze de Surinaamse gemeenschap wakker geschud. Het boek is veel gelezen, maar blijkbaar slapen we als gemeenschap nog te veel wat dit onderwerp betreft, want het probleem lijkt alleen maar erger te worden.

Wat Pakosie heeft bezield om zijn dochters zo gruwelijk te misbruiken en bovendien te beweren dat dit in de marrongemeenschap is toegestaan, omdat zij hier niet minderjarig meer zijn, is mij volslagen onduidelijk. En wat die Truus en die moeder bezielden om hieraan mee te werken, is krankzinnig.
Ik heb innig medelijden met de dochters, vooral met de jongste.

Meisje met je droeve ogen
Je tranen talrijk als de sterren
Hoe kon je moeder je bedriegen
Je vader je jong ontloken lichaam misbruiken
Met woorden striemender dan daden
die in het morgenrood
Als bloed verkleurden
op je pure lakens
meisje,
weet voor altijd dat ik bij je ben
dat ik je zal behoeden
voor nog erger kwaad
dat hier zijn grijphanden uitstrekt
op deze wereld
en kleine weerloze meisjes
zonder beschermende ouders laat

cat 23/6 2015

2 comments to “De walgelijke praktijken van André Pakosie”

 • Beste Carry-Ann,
  Ook ik was geschokt toen ik de berichten over Pakosie las. Hij heeft mij behandeld, op advies van J. Fernand. Met een ritueel bad oa.
  Hoe heb ik me zo kunnen vergissen. Hij kwam zo integer, sympathiek en betrouwbaar over.

  Hij heeft mij goed geholpen……maar daar schieten zijn dochters niets mee op.
  Ik wens hen sterkte.
  Groet,
  Hella, van Peter, en van Heleen

 • Kwaadaardig, ziek.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter