blog | werkgroep caraïbische letteren

De visie van Feneta en Skol i Komunidat op dekolonisatie, 1969-1986

Scriptie Research Master Colonial and Global History

“Nos ta traha den un ramo sosyal izkyerdista” – we werken in een sociaal links kader – schreef de redactie van het Arubaanse tijdschrift Feneta (1969-1971) in hun nummer van oktober 1969. Feneta is Papiaments voor “naald” en de slagzin van het tijdschrift was Feneta ta hinka – de naald prikt.

“We zijn er om alles te observeren en ons commentaar erop te geven,” schreef de redactie als reactie op de kritiek die ze kregen op hun eerste nummer uit augustus 1969. Feneta zou onder andere het Papiaments verkeerd spellen – te fonologisch. Dit was een politieke daad, want de andere spellingsvorm van het Papiaments, de etymologische, werd gepropageerd door Arubaanse nationalisten. Taalbeleid, vooral in relatie tot onderwijs en identiteit, was belangrijk voor de redactie van Feneta.

Ook in Skol i Komunidat (1975-1989), een groter en langer bestaand Arubaans tijdschrift, stonden kritische artikelen over Arubaanse en internationale ontwikkelingen op politiek, sociaal, educatief en cultureel gebied. Skol i Komunidat was het tijdschrift van de Arubaanse lerarenvakbond, die bekend stond als de VLA (Vakbond Leerkrachten Aruba) en later de Simar (Sindikato di Maestronan di Aruba). Ook de redactie van Skol i Komunidat schreef in een sociaal links kader – hoewel dit minder expliciet was geformuleerd. Arubaanse dekolonisatie was bij beide tijdschriften een essentieel onderwerp.

De scriptie van Jan Bant hier te downloaden.

Jan Bant, Un ramo sosyal izkyerdista: De visie van Feneta en Skol i Komunidat op dekolonisatie, 1969-1986.
Scriptie Research Master Colonial and Global History, Universiteit Leiden, 2021.on 31.08.2021 at 7:32
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter