blog | werkgroep caraïbische letteren

De verzwegen geschiedenis van Suriname: documentaire van Lucien Karg over prof.dr. Paul Christiaan Flu

Paul Christiaan Flu
door Lucien Karg
Omdat wij onze nakomelingen niet langer kunnen opschepen met een verwrongen geschiedenis en onwaarachtige ‘helden’ ben ik begonnen met het maken van documentaires over onze eigen Surinaamse helden. Mijn eerste documentaire heb ik in 2011 gemaakt over Surinames eerste hoogleraar, jongste arts van het koninkrijk der Nederlanden, eerste en enige Surinaamse rector magnificus van de universiteit van Leiden in 1938, eerste parasitoloog en nog veel meer, professor doctor Paul Christiaan Flu.
Deze documentaire heb ik zelf gefinancierd, omdat ik van de Surinaamse overheid (op ex-minister Celsius Waterberg na) geen enkele ondersteuning of zelfs aanmoediging gehad heb en omdat ik geen zin had om te wachten tot er een commissie benoemd zou worden die dan weer een andere commissie zou benoemen die vervolgens belast zou worden met het benoemen van een commissie die de zaak dan zou gaan bestuderen zoals dat zo vaak bij onze overheid gebeurt.
Dankzij Nardi Johanns, Georgine de Miranda, Wim Udenhout en Armand Achaibersing hebben Assuria, Staatsolie, DSBBank en Kersten Holding de documentaire gesponsord. Daarmee kon ik een deel van de kosten kon dekken. Bij deze nogmaals dank aan voornoemde personen en de heren Stephen Smit van Assuria en Glenn Sairras, Iwan Poerschke en Mark Waaldijk van Staatsolie die direct positief gereageerd hebben.
Met de verkoop van de documentaire over professor Flu kan ik helaas de kosten niet dekken voor het maken van een boek en een documentaire over de grondlegger van ons Suriname en het openbaar onderwijs in Suriname, dr. H.D. Benjamins die in 1875 op 25 jarige leeftijd in Leiden promoveerde tot doctor in de wis- en natuurkunde. In het boek en de documentaire toon ik aan dat het onderwijs in Suriname niet door Hollanders maar door Surinamers zelf opgezet en ontwikkeld is.
De researchfase op eigen kosten gedaan, is bijna afgerond. Vandaar dat ik de documentaire over professor P.C. Flu nu op internet plaats met het verzoek aan iedereen die deze documentaire ziet, het waardeert en mijn streven wil ondersteunen, om een vrijwillige bijdrage te storten op DSB-bank rekeningnummer 70.35.306 of ING bankrekeningnummer 4627170, onder vermelding van “H.D.Benjamins project”.
Ik roep ook alle Surinamers en iedereen die liefde voor ons land en volk kan opbrengen op, om mij te ondersteunen in dit streven. Dat kan door ook zelf onderzoek te gaan doen naar deze voorbeeldige Surinamers en die informatie te publiceren in welke vorm dan ook; boek, film, documentaire, website, muziek, verhalen vertellen enz.
Bent u een nazaat van de familie Benjamins, de heer Herman Daniël Benjamins of zijn vrouw Guilhermina de Gouvea of van zijn moeder Esther Monsanto (allemaal in de 19de eeuw geboren), dan hou ik mij graag aanbevolen voor eventuele foto’s, anekdotes, familie verhalen enzovoorts.
Ik ben te bereiken via lcikarg@hotmail.com.
Bij voorbaat hartelijk dank en odi.

2 comments to “De verzwegen geschiedenis van Suriname: documentaire van Lucien Karg over prof.dr. Paul Christiaan Flu”

  • Hartelijk dank voor deze mooie documentaire van mijn grootoom, de broer van mijn opa.

  • Prachtige documentaire, inhoud hoort thuis in de boeken over vaderlandse geschiedenis.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter