blog | werkgroep caraïbische letteren

De Verzwegen Geschiedenis van Anton de Kom

Wat kunnen we leren van het verzet van Anton de Kom? Daarover organiseren New Urban Collective en The Black Archives op 25 februari een avond bij The Black Archives in Amsterdam. Met een expositie, lezingen én een filmpremière. Over het leven van de man die streed tegen de onderdrukking van zwarte arbeiders – en tegen de Duitse bezetting.

 

 

De Februaristaking was in 1941 de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland én een van de weinige openlijke protesten tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. De staking, aangevoerd door Communistische Partij Nederland, wordt nog elk jaar herdacht wordt op 25 februari. Dit jaar is de herdenking door Comité 4 & 5 mei ook uitgeroepen tot startdatum van het Jaar van Verzet. Debatten, publicaties en evenementen buigen zich over de vraag waarom mensen in verzet gingen. 2 Over diezelfde vraag willen wij ons buigen op 25 februari bij The Black Archives in Amsterdam. Vanaf 18.30 tot 22 uur, op Zeeburgerdijk 19A in Amsterdam, zullen we dieper ingaan op het leven van Anton de Kom. We hopen dat jullie ook komen!

Het verzetsleven van Anton de Kom
De Kom was niet betrokken bij de Februaristaking. We grijpen het thema verzet aan om zijn leven te belichten. Schrijfster Karin Amatmoekrim beschreef zijn leven al op De Correspondent in het kader van het project Verzwegen Geschiedenis: hoe de Surinamer vocht tegen eenzijdige geschiedschrijving. Op deze avond, waarvoor jullie van harte uitgenodigd zijn, zullen we een andere kant van De Kom bekijken. Namelijk De Koms strijd tegen de uitbuiting van zwarte Surinamers en, aan het eind van zijn leven, tegen de Duitse bezetter. We hebben een rijk en bijzonder programma voor jullie samengesteld.

Een film in première!
Allereerst: een film. Greg Macousi van BAMN films maakte een korte productie over Anton de Kom. Macousi toont daarin de weerstand die De Kom in Suriname moest trotseren. En zijn vastberadenheid om te strijden voor een rechtvaardigere samenleving. Bijzonder: de film zal tijdens het evenement in première gaan!

De strijd en ideeën uitgelegd
Het volgende onderdeel: een speech van Ernestine Comvalius (directeur Bijlmer Parktheater) en Roy Wijks (schrijver). Beiden waren in de jaren zeventig en tachtig actief in Surinaamse actiegroepen. Ze ontdekten destijds een onbeschreven deel van het verhaal van Anton de Kom en publiceerden er in 1989 het boek Anton de Kom: zijn strijd en zijn ideeën over. Comvalius en Wijks zullen vertellen over hun ontdekkingsreis naar deze verzwegen geschiedenis.

Zwarte communisten
Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives, is de volgende spreker. Hij zal aan de hand van enkele unieke archiefstukken uit The Black Archives vertellen over de banden tussen Anton de Kom en de zwarte revolutionairen Hermina en Otto 4 Huiswoud. Beiden grepen het communisme aan om hun zwart verzet te voeren. Zo vonden Mitchell en collega’s aanwijzingen dat de Kom én Otto Huiswoud in de jaren dertig onder andere samen naar Parijs zijn gereisd voor een anti-kolonialistische conferentie.

De geschiedenis achter De Kom
Tot slot zal historicus Karwan Fatah-Black vertellen over de context waarin Anton de Kom uitgroeide tot anti-koloniaal verzetsstrijder. Geïnspireerd door dekolonisatiebewegingen en de Russische revolutie, maar ook bevreesd door de opkomst van het fascisme, vormden De Kom en zijn generatiegenoten een nieuwe kijk op de wereld. Anton de Kom als een uniek historisch figuur om het Jaar van Verzet mee te openen.

Dus: komt allen!
Natuurlijk is er alle gelegenheid om de sprekers vragen te stellen en naderhand – de avond duurt tot 22.00 uur – met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast zal het mogelijk om de expositie Zwart & Revolutionair te bezoeken, over het leven van Otto & Hermina Huiswoud.

Datum: zondag van 18:30 tot 22:00
Plaats: Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19 A, 1093 SK Amsterdam

*Dit event is onderdeel van de samenwerking tussen The Black Archives, De Correspondent en FunX in het kader van Verzwegen Geschiedenis. Lees hier alle artikelen in de serie “Verzwegen Geschiedenis”: https://decorrespondent.nl/10235/verzwegen-geschiedenis-verhalen-die-iedere-nederlander-aangaan/3994760334620-791bbf22

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter