blog | werkgroep caraïbische letteren

De vergeten talen van Indonesië

Op zondag 15 maart wijdt De Nieuwe Liefde een middag aan de literatuur van Indonesië. Er is het oude Indië, met zijn vele vormen en variëteiten van het Maleis, en het huidige Indonesië waarin het Bahasa de standaardtaal is. Hoe heeft de poëzie zich tijdens deze verandering van landtalen ontwikkeld? Welke dichters waren belangrijk in Indië, welke in Indonesië?

Expeditie Poetry #8

‘Er zijn vogels, bladeren, kapok, winden misschien ook stof bezinkend in mijn lied.’− Rendra

Deze middag gaan we op reis en ontdekken we een aantal krachtige stemmen uit dit land met haar haast ontelbare, prachtige eilanden. We zoeven langs het oude Indië, maar kijken vooral naar de moderne tijd. Langs het werk van Amir Hamzah (Indonesische dichter en nationale held, Chairil Anwar (revolutionair idealist), Toety Heraty (de intellectuele, vrouwelijke stem), Rendra (charismatische dichter bij uitstek) en Goenawan Mohamad (naast dichter ook prijswinnende journalist).

Dichter Ellen Deckwitz komt lezen uit haar bundel Hogere natuurkunde over de Indische wortels van haar familie. En Esther Scheldwacht, actrice, leest gedichten die alle vormen en kleuren van het land oproepen. Universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Peter van Zonneveld is er ook bij.

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

naar alle drie voor de prijs van twee!

Datum: zondag 15 maart 2020, 16:00 uur

Normale prijs
€15CJP/student/stadspas-prijs
€13 Inclusief één drankje
Naar alle drie voor de prijs van twee!kaartje kopen
Laat weten of je komt en blijf op de hoogte van dit programma.


Deze programmareeks is gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster. De serie Expeditie Poetry wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter