blog | werkgroep caraïbische letteren

De troepenmacht in Suriname

Een deel van de Nederlandse militaire geschiedenis heeft zich afgespeeld in Suriname. Over de periode 1940 – 1975 is het boek De Troepenmacht in Suriname gepubliceerd door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

door Jan van den Berg

 

Na de capitulatie van Nederland in 1940 namen de Amerikaanse strijdkrachten de verdediging van Suriname over van het kleine Nederlandse contingent. Suriname was voor de Amerikanen van strategisch belang in verband met de bauxietmijnen. Die waren van groot belang voor de aluminiumproductie voor de vliegtuigindustrie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Suriname dienstplichtigen geworven voor de verdediging van de kolonie. De Nederlandse regering in Londen had echter om raciale redenen geen enkele animo om (zwarte) soldaten uit Suriname op te nemen in de Prinses Irenebrigade, die bij de bevrijding van Nederland zou meehelpen. Later zouden er wel Surinaamse militairen worden ingezet in de koloniale oorlog in Nederlands-Indië (1945 – 1949) en de Korea-oorlog (1950 – 1953).

Lees verder op de DLVA-website, 17 juli 2019.

Ellen Klinkers. Foto © Michiel van Kempen

on 18.07.2019 at 10:07
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter