blog | werkgroep caraïbische letteren

De teloorgang van het antiquariaat

Beste liefhebber, jager en verzamelaar,
“Wees welkom, onthaast u” is ons devies altijd geweest in ons Antiquariaat. Onze filosofie was: de snelle zoeker vindt zijn weg naar ons boek via het internet en de ‘neuzer’ neemt de tijd zich te laten verrassen en verleiden in onze winkel. Tijdens de afgelopen 11 jaar hebben wij echter mogen merken dat we steeds vaker hoorden: “als ik wat meer tijd heb dan…”…en de speurende neuzers die schatten zochten in de krochten van onze kasten werden minder.
Crisistapijt
Het is de laatste jaren mode om zakelijke tegenslagen onder het grote crisistapijt te vegen. Nu wil ik de crisis niet bagatelliseren en is haar uitwerking ook niet te negeren desalniettemin is dit naar mijn idee maar een ondergeschikt uitmakend deel van de situatie waar een kleine eenmanszaak in het algemeen en een antiquariaat zich specifiek in bevindt. Een hoofdrolspeler is het snel veranderende koopgedrag van ons allen. De consument van nu is gemakkelijker, bewuster èn kritischer aan het worden, de markt biedt daarvoor alle ruimte en wordt alsmaar transparanter, toegankelijker en prijsscherper.
Niet te stuiten
Critici zagen in internet een gevaar voor de traditionele handel, wat natuurlijk deels ook zo is, maar dat zou niet het grootste gevaar blijken. De komst van particuliere boekhandeltjes op de diverse sites en fora blijkt de grootste concurrent te zijn van het gevestigd etablissement. Natuurlijk stond vroeger op de markt ook de boekhandelaar naast iemand die zijn zolder opruimt echter dat staat in schril contrast met de openheid en vergelijking die internet biedt.
De marktwerking is in deze goed te duiden maar niet te stuiten. De ‘stenen’ boekenwinkel zal steeds moeilijker blijken zoals recente ontwikkelingen met grote boekenketens helder illustreren.
Het bovenstaande schetst op een objectieve wijze mijn beweegredenen om de winkel per 1 oktober te sluiten. Let wel, de winkel. Het internetantiquariaat van de Bovenste Plank, met haar groot magazijn in Eijsden, zal blijven. Onze meer dan 30.000 boeken zullen via diverse websites en uiteraard onze eigen www.debovensteplank.nl aangeboden blijven worden.
We gaan graag wat lichter verhuizen!!! Dus in de hele maand september geldt 30% korting op alle boeken!! Heeft u al langer een mooi boek op het oog dan sla in september uw slag! Ook een groot deel van onze inventaris wordt te koop aangeboden. Daarnaast wordt het achterhuis uitgebreid met nog veel meer boeken voor € 1,- of € 2,- èn vindt u in onze tijdelijke galerie aan de Rechtstraat 53 een fraaie, tot 70% afgeprijsde, collectie kunst en grafiek.
Nu
Na het besef dat het antiquariaat voeren, zoals ik dat de afgelopen jaren met hulp van beide ouders en medewerkers gedaan heb, voor mij niet meer mogelijk is op de manier zoals ik dat wilde, is er ruimte ontstaan voor het initialiseren en vormgeven van andere interesses. Een nieuw begin na een volwaardig eind werkt creatief en inspirerend; grensverleggend, zogezegd. Met de een gezonde dosis energie verblijf ik in het nu en kijk ik tevreden terug op een prachtige en leerzame tijd in het Antiquariaat. Ik dank u allen voor de prettige zaken, interessante gesprekken en vertrouwen. Ik hoop u nog een tijd van dienst te mogen zijn zowel voor inkoop als verkoop via mijn internetantiquariaat. Maar vooral hoop ik u in september nog te ontmoeten en de hand te schudden.
Op zondag 1 september start de winkeluitverkoop om 12.00.
Tot dan!
Hartelijk groetend,
Roeland Gordijn
Antiquariaat de Bovenste Plank, Maastricht
on 24.08.2013 at 10:06
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter