blog | werkgroep caraïbische letteren

De schrijfset van P.M. Legêne

Een van de belangrijkste aanwinsten voor de collectie van de Evangelische Broedergemeente in Zeist zijn nalatenschappen en giften van vrienden van Het Hernhutter Huis. Jongste aanwinst is een schrijfset uit Suriname die ooit toebehoorde aan de zendeling P.M. Legêne, die in Suriname werkzaam was voor de Hindoestaanse zending van de EBG.

Op zich niet zo bijzonder. Bij Readytex aan de Maagdenstraat in Paramaribo heb je een ruime keuze van dit soort souvenirs, hebbedingetjes en kadootjes uit Suriname. Maar het verhaal van deze set is bijzonder. En om de verhalen achter de voorwerpen gaat het uiteindelijk in een museum.
Deze schrijfset stamt uit het bezit van Peter Martin Legêne. Legêne is 1885 geboren in Bromme op het Deense eiland Sjælland. Als zoon van een boer voelde hij zich reeds op jonge leeftijd aangetrokken door het zendingswerk. Van 1909–1912 volgde hij een opleiding aan de school voor zendelingen van de Broedergemeente in Duitsland. In 1914 trouwde hij met Anna Gerarda van Zanten en het jonge stel verliet in hetzelfde jaar Europa met bestemming Suriname.

P.M. Legêne met een kind in Brits-Indië

Zestien jaar werkten de Legênes in Alkmaar aan de Commewijne, een plantage waar met name Surinamers met Indiase wortels woonden. In de plantage werd ook het kinderhuis voor Hindoestaanse kinderen gesticht dat tot de dag van vandaag bestaat. In 1930 beriep het Zendingsbestuur Legêne naar Zeist. In de moeilijke oorlogsjaren was hij de directeur van het ZZB. Hij was en bleef een man van de zending. Om de zaak van het ZZG te promoten schreef hij traktaten en boekjes, ook voor kinderen, zoals De gebroken tomahawk, De eenzame pionier in Hottentottenland of Helden des geloofs in de ijsholen van Groenland. Menig van zijn boeken zal ontstaan zijn aan het bureau op Zusterplein 18 met daarop de schrijfset van Suriname die nu bij de collectie van het EBG museum in Zeist hoort. Een hartelijke dank aan de gever, broeder Huib van Hinsbergen.
Peter Martin Legêne is in november 1954 overleden en ligt begraven op de Godsakker van de EBG in Zeist (grafnummer 1294).

[Bewerkt naar Weeknieuws Evangelische Broedergemeente Zeist, 5 maart 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter