blog | werkgroep caraïbische letteren

De Roo gepromoveerd

door Otti Thomas

Amsterdam – Voormalige Amigoe-journalist Jos de Roo is vandaag gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over de rol van Radio Nederland Wereldomroep voor de Caribische literatuur. Hij dook maandenlang de omroep-archieven in en analyseerde honderd meter aan draaiboeken van het programma Praatjes uit de West, dat van 1947 tot 1958 werd uitgezonden. In zijn proefschrift beschrijft hij onder meer de thema’s die schrijvers in die tijd bezig hielden, waaronder inburgering, de waardering van de Caribische identiteit en de kijk op de Afrikaanse cultuur.

Jos de Roo promotie WP_20140912_001 (49)

Jos de Roo wordt toegesproken door zijn promotor, prof. dr Michiel van Kempen

Naast kritische vragen, kreeg De Roo vandaag ook veel complimenten voor zijn onderzoek van de leden van de promotiecommissie, onder wie literatuurhistoricus Wim Rutgers en Ronald Severing van de Universiteit van Curaçao. “Dat ik voor deze promotie de oceaan heb moeten oversteken, is geenszins bezwaarlijk. Het is een omvangrijk en indrukwekkend proefschrift,” zei Severing.
Het onderzoek van De Roo  leidde onder meer tot de herontdekking van verhalen van de Curaçaose auteurs Frank Martinus Arion en Boeli van Leeuwen, de Arubaan Hubert Dennert en de Sint Maartenaar Irving Plantz.

 

jos de roo

Jos de Roo met Désirée Martis en Scarlet Windster

De Roo werkte in de jaren zeventig als eindredacteur voor de boekenpagina van de Amigoe en schreef tientallen recensies voor de Amigoe en Trouw. Ook werkte hij als programmamaker en correspondent voor de Wereldomroep en was auteur van een groot aantal boeken, waaronder De tijd zal het leren, Antilliaans Logboek en Antilliaans Proza.

[Uit Amigoe, 12 september 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter