blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

De rol van de christelijke gemeente in Suriname

door Orlando Olmberg

In een eerder verschenen artikel op 31 december 2014, verwijt Gloria Wekker Surinaamse religieuze organisaties van het voeden van geweld op bepaalde groepen in de samenleving. Als rechtgeaarde christen alsook Srananman, die woont en werkt in Suriname, vind ik het van belang om mijn mening hieromtrent te geven. De schrijfster van het artikel in Starnieuws ‘Religie Opium van het volk’, geeft aan dat zij zeker geen expert is in deze materie in Suriname.

Erik Johansson4

Afbeelding: Erik Johansson

Vanwege de overduidelijke reactie van Prof. Dr. Marten Schalkwijk (1 januari jl), heb ik heel veel passages uit mijn eerste versie geschrapt en is mijn artikel geslonken van 4 pagina’s naar 1.
Ik doe slechts mijn aanvullingen:
1. De positieve invloed van de kerk op de Surinaamse gemeenschap.
De kerk heeft op verschillende gebieden een positieve invloed gehad op de gemeenschap. Om slechts enkele te noemen:
Kinderopvang tehuizen, bedrijven, drugsopvangcentra, doorgangshuizen, pakketten aan minder draagkrachtigen, scholen in stad/binnenland/districten, ziekenhuizen, medische zorg in het binnenland, mensen die genezen zijn, mensen die veranderd zijn.. en noem maar op.
De kerk richt zich niet alleen op de individuele behoefte van de mens, maar leert ons aan de andere kant om juist boven onze persoonlijke behoeften, het belang van de gemeenschap voorop te stellen.

10805640_10205482667685006_1987545793163737730_n
2. Religie in Suriname.
Uit de statistieken blijkt dat een groot deel van Suriname gelooft dat er een God bestaat, of op een of andere wijze verbonden is aan een religieuze organisatie. Het is daarom niet verwonderlijk dat er waarden en normen zijn die nog altijd belangrijk zijn voor het Surinaams volk. Suriname is in elk geval geen atheïstisch land. Trouwens ons nationaal volkslied getuigt hiervan als geen ander.

God zij met ons Suriname
Hij verheff’ ons heerlijk land
Hoe wij hier ook samen kwamen
Aan zijn grond zijn wij verpand
Werkend houden w’ in gedachten
Recht en waarheid maken vrij
Al wat goed is te betrachten
Dat geeft aan ons land waardij.

Komt tijd…komt raad.

[van Starnieuws, 3 januari 2015]

Met deze bijdrage wordt de discussie over het ingezonden stuk van prof. Dr. Gloria Wekker afgesloten door Starnieuws.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter