blog | werkgroep caraïbische letteren

De rechten van de Saramaka

Zojuist is bij KIT Publishers verschenen: Saramaka. De strijd om het bos, dat het integrale vonnis bevat van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak om landrechten van de Saramaka Marrons tegen de staat Suriname. Het gaat om een gewijzigde heruitgave van een boek dat eerder verscheen in 2006.De Saramaka zijn een van de zes Marronvolken in Suriname. Zij vechten al decennialang voor het recht op de grond waar zij wonen, in het gebied van de Boven-Surinamerivier. Dit gebied wordt onder andere bedreigd door commerciële houtkap. Hun strijd resulteerde in een bindend vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. De Surinaamse overheid moet de landrechten van de Saramaka respecteren.
Deze zogenaamde Saramaka-zaak is een mijlpaal voor inheemse en tribale volken in Suriname, en omdat ook andere landen met dezelfde kwesties te maken hebben strekt dit belang zich uit over het hele Amerikaanse continent. De zaak gaat om de strijd van een tribaal volk, in dit geval de Saramakaanse Marrons, om hun thuisland, gelegen in de bossen van Suriname, te beschermen en hiermee het welzijn van de huidige en toekomstige generaties te verzekeren. ‘Ons hele leven draait om het bos,’ verklaarde een van de Saramakaanse leiders tegenover het Hof. Een bos dat niet alleen voor de Saramaka belangrijk is, maar voor alle volkeren, door de rol van bossen als ‘longen van de wereld’. Het Verenigde Naties Permanent Forum inzake Inheemse Aangelegenheden erkende dit belang bij de bekendmaking van het vonnis.Met dit boek willen de Saramaka het vonnis bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen, in Suriname en Nederland. Naast de integrale Nederlandse vertaling van het vonnis bevat het boek achtergronden en uitleg bij het oordeel van het Hof, en getuigenverklaringen van twee Saramaka. Het voorwoord is van hoofdkapitein Wanze Eduards.
.


Marrons in stadskostuum, ca. 1880-1900; foto Julius E. Muller (KIT)

 

Goldman Environmental Prize 2009

In april 2009 kregen twee vertegenwoordigers van het Saramaka volk de prestigieuze Goldman Environmental-prijs voor hun juridische strijd ter bescherming van hun tribale landrechten. OxfamNovib heeft via haar partnerorganisatie Forest Peoples Programme de lange juridische strijd van de Saramaka financieel ondersteund. De uitspraak heeft grote betekenis voor andere inheemse en tribale volkeren in Amerika.

Saramaka. De strijd om het bos
Fergus MacKay (red.)
ISBN 978 90 6832 512 3
€ 17,50
Verkrijgbaar in boekhandel, of bij de uitgever KIT Publishers

1 comment to “De rechten van de Saramaka”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter