blog | werkgroep caraïbische letteren

De Pletterij 25 jaar!

Ikyoshie – Arowakken, de oorspronkelijke bewoners van Suriname

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij in Haarlem 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

door Arno Duivestein

In de jaren ’80 kwam ik in contact met Albert Sabajo. Dat was bij de voorbereiding van een antifascisme-demonstratie in Haarlem. Hij was een Arowak, de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Hij woonde nu in Haarlem en was de oprichter van Ikyoshie, een Nederlandse Arowakken-organisatie.

Albert was de eerste die in Nederland de Arowakken-taal op schrift zette. Bij de opening van het Mondiaal Centrum in 1995 was Ikyoshie een van de smaakmakers met hun kleurrijke kleding. Later verhuisden ze mee naar de Oostvest (‘Fietsznfabriek’). De laatste verhuizing, in 2005 naar de Lange Herenvest, maakten Albert en Ikyoshie niet meer mee. Albert begon moe te worden en had niet meer de energie om Ikyoshie in stand te houden. En zoals vaak hangt het voortbestaan van een organisatie op één persoon. Op 11 september 2018 overleed hij. Albert Sabajo was een bijzonder mens.

Blog van de Werkgroep Caraïbische Letteren: Albert Sabajo  heengegaan
Informatie: Wikipedia > Arowakken
Filmpje van Harry van Kesteren, Mondiaal Centrum Haarlem tussen 2000- 2005 in de ‘Fietsznfabriek’.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter