blog | werkgroep caraïbische letteren

De piraten van Jean Hamlin eindigden aan de galg

door Bart Funnekotter


Aan het vrolijke piratenleventje van de mannen van kapitein Jean Hamlin kwam in 1684 een einde – bungelend aan een touw. Twee jaar lang hadden ze met hun schepen Trompeuse en Resolution de wateren van het Caribisch gebied onveilig gemaakt en daarbij een afschrikwekkende reputatie opgebouwd. Ingrijpen van de Engelse marine maakte een einde aan hun schrikbewind.

Planisfero anonimo [fragment], Italy, ca. 1530 - Vaticaans museum - foto Aart G. Broek
Planisfero anonimo [fragment], Italy, ca. 1530 – Vaticaans museum – foto Aart G. Broek

De schepen werden tot zinken gebracht – volgens sommigen liggen ze op de bodem van de zee met hun schatten nog altijd in het ruim. Hamlin zelf wist te ontsnappen en verdween uit de geschiedenis. Een deel van zijn bemanning was echter minder fortuinlijk: zij werden uiteindelijk gepakt en stonden terecht in de Nederlandse kolonie Suriname en op het Deense eiland St. Thomas. Voor de meesten resulteerde dit in een veroordeling tot de strop.

Het verhaal van deze bijzondere piratenrechtszaken verscheen deze zaterdag in het boek Ten exempel van anderen: De processen tegen opvarenden van de piratenschepen Trompeuse en Resolution in Suriname en op St. Thomas in 1684. Het is deel 118 uit de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging. De vereniging is een gezelschap particulieren dat nu al meer dan een eeuw de wetenschappelijke uitgave verzorgt van reisverslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. Ze is daarmee een van de oudste en meest zichtbare historische verenigingen van Nederland.
Lees hier verder in NRC, 15 november 2019.

Kaart van het eilandje Île à Vache, bij Haïti, een populaire pleisterplaats van piraten. Afbeelding uit het besproken boek

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter