De persistentie van afhankelijkheden
Op de dag af vijfenveertig jaar na de Surinaamse onafhankelijkheid is de relatie tussen Nederland en de voormalige kolonie nog altijd verkrampt. Die onafhankelijkheid kan gezien worden als gebiedende wijs der tijd, in het licht van de dekolonisatiegolf destijds. Maar de erfenis van Anton de Kom en oud-minister Jan Pronk is nog onverminderd actueel, aldus Peter Meel. Hij bespreekt ook boeken van Herman Vuijsje en Eric Kastelein.
[…]
[Over het boek van Pronk:]
Tamelijk ontluisterend zijn de inkijkjes in de PvdA-keuken, waar de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980 en het al dan niet actief steunen van guerrillaleider Ronnie Brunswijk tegen Bouterse tot grote meningsverschillen leidden.
De hervatting van de ontwikkelingssamenwerking vanaf 1988 laat de afstandelijkheid en kramp zien in de betrekkingen tussen Nederland en Suriname en de onmacht en het onvermogen aan beide zijden om vruchtbare common ground te vinden.
[…]
Kastelein maakt in zijn boek met 111 verhalen – strikt genomen lemma’s – impliciet duidelijk dat de idealen van De Kom nog altijd op verwezenlijking wachten.
[…]
Lees hier de hele recensie in de Boekengids, 2020 # 5, oktober-november