blog | werkgroep caraïbische letteren

De oudste kabelbaan van Suriname

door Jacob van der Burg

Wie via allerlei websites op zoek gaat naar toeristische attracties die Suriname heeft te bieden, komt daarbij een aansporing tegen om te gaan genieten van een spannende kabelbaanervaring in het binnenland. Doorklikkend zie je Youtubefilmpjes waar mensen in een soort tuigje, hangend onder een kabel, met duizelingwekkende snelheid door de lucht vliegen, tussen bomen door en over een rivier.

Bij kabelbanen denk ik aan stoeltjesliften en cabines die rustig boven een landschap zweven. Een dergelijke kabelbaan is er vroeger wel in Suriname geweest. Op internet is bijgaande, jammer genoeg wat vage, foto te vinden van een cabinekabelbaan over de Surinamerivier. Deze baan maakte onderdeel uit van de Lawaspoorweg, later genoemd de Landsspoorweg. In 1903 werd vanuit Paramaribo begonnen met de aanleg van deze spoorbaan, die helemaal zou moeten gaan naar Benzdorp in het Lawagebied in Oost-Suriname, het gebied van de goudwinning.

Wegens tegenvallende goudvondsten is echter maar de helft tot aan de Sarakreek aangelegd. Het eerste baanvak, van Paramaribo tot Republiek, werd in 1905 in gebruik genomen. De Sarakreek werd in 1912 bereikt. Hier werd station Dam aangelegd. Het spectaculairste onderdeel was echter de kabelbaan over de Surinamerivier. Bij station Kabel moest iedereen uitstappen en reisden de passagiers in gondels de rivier over. Aan de overkant stond weer een treintje klaar voor het laatste stuk naar Dam. Rond 1936 werd dit laatste stuk weer opgeheven. In 1958 werd het Station te Paramaribo verplaatst van het Vaillantsplein naar Beekhuizen, in 1961 werd Onverwacht het beginpunt. Toen in de jaren zestig het Brokopondostuwmeer begon vol te lopen, werd ook het baanvak van Brownsberg tot Kabel opgeheven. In de jaren tachtig verdween de rest van de lijn. De laatste trein reed in 1987. Op sommige plekken herinneren stukken rails en oude wagons nog aan het spoorverleden. Ik ben benieuwd of er ook nog resten van de kabelbaan te vinden zijn.

(Bron o.a. : Wikipedia, ANDA Suriname.)

[overgenomen van plantagejagtlust.nl, 28 januari 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter