blog | werkgroep caraïbische letteren

De ontwikkeling van Zwarte Piet

Inge Schuiten deed voor haar Het Zwarte Piet smoelenboek onderzoek naar de ontwikkeling van Zwarte Piet. Ze is een fervent liefhebber van Zwarte Piet. Volgens de auteur en uitgeefster moeten we in Nederland geen afscheid nemen van het fenomeen Zwarte Piet, maar alleen van de negatieve stereotypering: “Want als Zwarte Piet slim is en allerhande positieve eigenschappen heeft, hoeft zijn uiterlijk niet te wijzigen.” In dit artikel legt ze uit hoe zij tegen de zaak aankijkt.

Zo ziet Zwarte Piet eruit in 1850 in het eerste boek van Jan Schenkman. Hij heeft geen rode lippen, geen oorringen, en zijn kleding lijkt in niets op de kleding die Zwarte Piet nu draagt. St. Nikolaas en zijn knecht, Jan Schenkman, G. Theod. Bom, Amsterdam (1850)

door Inge schuiten

De ontwikkeling van Zwarte Piet

Velen hebben een mening over Zwarte Piet en een van de meningen die je overal tegen kunt komen, is dat Zwarte Piet gebaseerd is op een negerslaaf omdat negerslaven er net zo uit hebben gezien als Zwarte Piet er nu uitziet. Zwarte Piet zou in 1850, tijdens de slavernijtijd, bedacht zijn door Jan Schenkman die hem opvoerde in zijn boek St. Nikolaas en zijn knecht. Vanaf 1850 verschijnt Zwarte Piet regelmatig in boeken. Door aan de hand van die afbeeldingen na te gaan hoe Zwarte Piet eruitziet door de jaren heen, is vast te stellen wat de waarheid is.

May Caldwell maakte ernstig bezwaar tegen Zwarte Piet in
Het Vrije Volk, 6 december 1958.

Zwarte Piet was er ook al vóór 1850

Zwarte Piet verschijnt vanaf 1850 regelmatig in boeken en vanaf die datum is zijn ontwikkeling dan ook te volgen. Dat wil echter niet zeggen dat hij in 1850 is bedacht, want ook voor die tijd zijn er afbeeldingen van hem. In 1850 heet hij overigens nog geen Zwarte Piet; dat komt pas later. Er zijn ook teksten die aangeven dat de zwarte helper van de Sint al vóór 1850 bestond, onder meer door de schrijver Josephus Albertus Alberdingk Thijm (1820-1889) die een Sinterklaasavond uit 1828 beschreef waarin Sinterklaas en zijn zwarte knecht op huisbezoek gaan.

Lees hier verder op Historiek, 26 augustus 2020

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter