blog | werkgroep caraïbische letteren

Dr drs Radjinder Bhagwanbali heeft baanbrekend werk verricht voor de Surinaams gemeenschap, en in het bijzonder voor de Hindostaanse gemeenschap. De historicus en socioloog is in archieven gedoken in India, Engeland, Nederland en Suriname en heeft een nauwkeurige reconstructie gemaakt van de emigratie van Hindostanen vanuit India naar Suriname en van het zware leven op de plantages tijdens de contractarbeid. Bhagwanbali heeft zaken ontdekt die tot nu toe verzwegen of onbekend waren, zoals dat niet tweederde zoals altijd is beweerd, maar de helft van alle Hindostanen in Suriname is gebleven. Tijdens de periode van contractarbeid (1873-1916) zijn 5.500 Hindostanen (bijna 20%) omgekomen door uitputting en ziekte.

De werving was gebaseerd op misleiding en bedrog. Mensen maakten beslissingen om te vertrekken op grond van verkeerde informatie over wat hen te wachten stond. Ze dachten te kiezen voor een beter bestaan maar wisten niet welke hel hen te wachten stond. Tijdens contractarbeid werden de Hindostanen op grote schaal mishandeld en in de gevangenis gezet. Bhagwanbali heeft met naam en toenaam de mensen genoemd die in de kromboei werden geslagen. Zweepslagen en geseling kwamen niet alleen tijdens slavernij, maar ook tijdens contractarbeid voor. De wetten uit het Koelietractaat leken mooi op papier, maar de dagelijkse praktijk week daar schrijnend vanaf: gevangenisstraf voor de minste vorm van verzet, bedrog bij uitbetaling van lonen en overmaking van gelden, verkrachting van vrouwen, vernedering en racistische behandeling door de kolonisator. Bhagwanbali heeft de gegevens uit de archieven nauwkeurig opgetekend en weergegeven.

De resultaten van zijn studie zijn vastgelegd in een 260 pagina tellend boek getiteld: De nieuwe awatar van slavernij – Hindoestaanse migranten onder het indentured labour systeem naar Suriname, 1873 – 1916. De publicatie is de eerste uitgave in een nieuwe reeks van uitgeverij Amrit: de NSHI-SIN-IISR reeks over Hindostaanse geschiedenis en cultuur.

Deepavali bezinningsbijeenkomst

De gegevens uit de studie van Bhagwanbali staan centraal op een bijzondere deepavali-viering op 14 november 2010 in het gebouw van Federatie Eekta in Den Haag. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Federatie Eekta, het Sarnami Instituut Nederland (SIN), de vereniging Surinen en het International Institute for Scientific Research (IISR). Tijdens deze bezinningsbijeenkomst wordt uitvoerig stilgestaan bij de nieuwe reconstructie van de geschiedenis van Hindostanen en haar betekenis in de moderne tijd. Het programma bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

Talkshow met Radjinder Bhagwanbali.
Spoken column door Shantie Ramlal-Jagmohansingh.
Jonge rappers geven op hun eigen wijze commentaar op de nieuwe visie.
De reis van Yvonne Sewradj Panday, de ervaringen van een bijzondere vrouw die in haar eentje in India op zoek ging naar het verhaal van haar voorouders.

Datum: zondag 14 november 2010, 14.00-17.00 uur
Locatie: Centrum Eekta Bhavan, Boylestraat 20, 2563 EK Den Haag
Toegang: 2,50 euro.
Aanmelding via IISR: klik hier of 06-412.83.785.

[Bericht van het Sarnamihuis]

Foto: Koelievrouw in feestgewaad, ca. 1905

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter