blog | werkgroep caraïbische letteren

De Nepwetenschap van Gloria Wekker

Cirkelredenering en verzinsel in plaats van gedegen onderzoek

Gloria Wekker, emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht, kreeg onlangs de Joke Smit-prijs “vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.”

Twitteraar Russel’s Teapot (echte naam bekend bij de redactie) analyseerde het veronderstelde wetenschappelijke karakter van haar werk in een vernietigend, zeer uitvoerig artikel op Saltmines.nl. Op verzoek van OpinieZ heeft de auteur een samenvatting gemaakt van zijn artikel dat we in twee delen publiceren. 

De uitreiking van de Joke Smit-prijs aan Gloria Wekker was voor veel van haar fans aanleiding om haar werk als wetenschapper te bejubelen en te prijzen hoe ze als zwarte vrouw “institutioneel racisme heeft blootgelegd” in de Nederlandse maatschappij. Het probleem is alleen dat Gloria Wekker geen wetenschapper is. Dit is geen onderbuikgevoel dat ik er even gratuit insmijt. Dit kan ik aantonen. Haar werk is een eindeloze keten aan wetenschappelijke wanprestaties. Ik zal me voor dit artikel beperken tot het eerste deel van hoofdstuk 1 van haar boek White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race en tonen hoe onwetenschappelijk Wekker te werk gaat. Ik kan u verzekeren dat dit stuk volledig representatief is voor haar oeuvre.

Lees de beschouwing deel 1, 24 december 2017, en deel 2, 27 december 2017, op de website Opiniez,

Voor een kritisch weerwoord zie de bijdrage ‘De waarheid, de wetenschap en de mens’ van Miko Flohr op de website Nacca, 23 december 2017.

 

 

on 26.12.2017 at 9:27
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter