blog | werkgroep caraïbische letteren

De mysterieuze verdwijning van iemand die een middagje ging snorkelen

Daniel Putkowski’s derde roman over Aruba

door Wim Rutgers

Het zal u misschien onwaarschijnlijk voorkomen, maar de weinig bekende Amerikaan Daniel Putkowski – tienduizend hits op Google –  is een bestselling auteur op Aruba. Of hij door Arubanen gelezen wordt of door toeristen valt te bezien, maar de plaatselijke boekhandel floreert er wel bij. Putkowski heeft tot nu toe vijf romans gepubliceerd, waarvan er drie over Aruba gaan. Hij is afgestudeerd aan de New York University’s Tisch School of the Arts en woont afwisselend in Philadelphia en Aruba.

In 2008 verscheen het tot nu toe populairste boek An Island Away waarin San Nicolas en daarvan vooral Charly’s bar en de bordelen centraal stonden. Alcohol vloeit er rijkelijk en het sperma druipt van de pagina’s af, of om de verteller te citeren: ‘Men are good for two things: a cock and a wallet. The first thing makes a mess, and the second thing pays to clean it up.’ Toen in 2011 zijn tweede ‘Arubaanse’ roman Under a Blue Flag verscheen als vervolg op de vorige, heb ik dat deels gelezen, maar ik haakte af op meer van hetzelfde. Dus daarover kan ik verder niets zeggen.

Toen ik laatst – weer –  een paar uur vertraging had om naar Curaçao te vliegen, heb ik op de airport de derde roman, Dark Currents, aangeschaft om de wachttijd te doden en ik moet u bekennen dat ik daar geen spijt van heb. Het verhaal in deze roman is losjes gebaseerd op de verdwijning van de Amerikaanse Dark Currents volgt is een fantasierijke whodunnit zoals een detective verhaal betaamt.

Robyn Gardner toen ze met haar partner Gary Giordano op 2 augustus 2011 ging snorkelen aan de oostpunt van het eiland in de buurt van Baby Beach. Zover het historische aspect. Wat daarop in deze roman

Dark Currents bevat niet minder dan vier beurtelings vertelde maar steeds weer in elkaar grijpende verhaallijnen, waarin de verschillende hoofdrolspelers van het drama afwisselend aan de orde komen. Dat veroorzaakt dat de lezer steeds meer weet dan de afzonderlijke verhaalpersonages – een aangename ervaring.

Vier verhaallijnen

De twee snorkelaars Kathy Barrow en Glenn Hogan zijn de twee protagonisten van het drama, maar wie van de twee is er nu eigenlijk dader en wie uiteindelijk slachtoffer? Geen van tweeën is zonder schuld aan een misdaad, maar wel op heel verschillende manieren… Op beiden wordt afwisselend gefocust.

Het is ten derde aan de politiemannen Calenda en Bakker en het Openbaar Ministerie in de persoon van Everts om de mysterieuze verdwijning van Kathy op te lossen, maar wat is daarbij vaststaand feit en wat speculatieve interpretatie? Netten worden uitgeworpen en steeds verder gespannen maar sluiten zich niet.

Tenslotte ruikt en benut de achttien jarige Diariofotograaf Romy Tromp de kans van zijn leven met al zijn lokale contacten de talrijk opdravende buitenlandse pers te snel en te slim af te zijn en daardoor de politie behulpzaam te zijn en het machtige televisiekanaal GNN met zijn medewerkers en de Judge Nadine Show. Zelfs de FBI komt om zich met de zaak te bemoeien.

Samen leveren deze vier lijnen een aangenaam en afwisselend beeld op en betekent deze derde roman een vernieuwing van het thema van de auteur. Hij veroorlooft zich daarbij uiteraard grote vrijheid waarbij de – nog – nooit opgeloste historische verdwijning van Robyn Gardner niet meer dan de aanleiding vormt. Dat procedé hadden we ook al gezien toen de Nederlandse auteur Marion Pauw in Drift (2006 ) schreef over de in 2005 verdwenen Natalee Holloway. Dat is de vrijheid van de romanschrijver. Die mag zijn fantasie vrijelijk de loop laten, maar het is in dit geval wel jammer dat Putkowski door al zijn verhaaldraden zo expliciet uit te werken, daardoor zo weinig aan de fantasie van de lezer overlaat. Dat is met name nogmaals het geval bij het slot van het verhaal.

De uiteindelijke winnaar van de tragedie blijkt Diario fotograaf Romy Tromp die de afloop van het drama in geuren en kleuren live mag brengen in de populaire Judge Nadine Show.

Toen de verlate vlucht op de airport eindelijk werd aangekondigd, was ik al een heel eind gevorderd in het verhaal. Dat ik het daarna later thuis toch weer heb opgepakt en niet – zoals de tweede roman – maar heb gelaten voor wat het was, komt door de plot en de stijl die mij als lezer steeds het verhaal in trok. Misschien moet ik nu de tweede roman van Daniel Putkowski toch maar eens in zijn geheel gaan lezen.

Daniel Putkowski: Dark Currents; A Novel of Arubainspired by actual events.

Hawsewr Press

2012

319 pagina’s

ISBN 978 0 9815959-3-1

[uit Antilliaans Dagblad, 18 januari 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter