blog | werkgroep caraïbische letteren

De moord op Louise Klaverweide

Henna J.E. Spalburg heeft kortgeleden een waargebeurd verhaal in boekvorm uitgegeven. Het betreft een spraakmakende moord in het district Nickerie (Rep. Suriname) in 1933.

Aan de hand van authentieke gerechtsstukken heeft zij de toedracht van deze tragedie verwoord. Het schrijven van dit boek was geen sinecure, mede vanwege de gruwelijke praktijken van de ‘dresiman’ (cultuurgenezer) en zijn companen.

Louise  (34 jaar oud) was wijsgemaakt dat haar blanke chef van het kantoor waar zij werkzaam was, haar ‘iets’ had gedaan. Dat ‘iets’ maakte Louise ziek.  De districtsgeneesheer had geconstateerd dat Louise aan zenuwoverspanning leed. Ze was aangeraden naar de stad (Paramaribo) te gaan om zich te laten behandelen. Dat wilde zij niet. Zij bleef liever in haar woonplaats.

De broer en moeder van Louise haalden haar over naar een bekende ‘dresiman’ te gaan. Al bij de aanvang van de behandeling gaf Louise aan te willen stoppen. Naar haar werd niet geluisterd. Moedig bood zij weerstand.

Deze  zogenaamde ‘dresiman’ en zijn  handlagers moesten grof geweld gebruiken om het verzet van Louise te breken. Uitgeput van de ruwe behandelingen liet zij uiteindelijk het leven. De autopsie wees uit  dat zij door verstikking was overleden.

Deze geruchtmakende kwestie haalde zelfs de plaatselijke kranten. Velen konden zich inleven in de ellende die Louise, vooral in haar laatste uren, heeft meegemaakt. De schrijfster ontkwam daar ook niet aan.

Het boek heeft een luxe uitvoering met leeslint en hardcover. Het formaat is A5 staand en telt 188 bladzijden.

Meer informatie of interesse? Mail naar: hennaspalburg@live.nl

on 24.02.2021 at 11:23
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter