blog | werkgroep caraïbische letteren

De mens is een mysterie

Eerbetoon aan pater Römer

door Jeroen Heuvel

Monseigneur Römer, dr. Amado Emilio José Römer, vindt het jammer dat onze jeugd opgroeit met onderwijs dat op business is gericht, op zaken, op economie. In het onlangs verschenen boekje Dat maakt de mens, de missie van Amado Römer staat dit te lezen op bladzijde 31, met meteen daarachter: ‘Wij hebben de neiging menselijke waarden slechts nog uit te drukken in geld. Bedrijven vragen mensen die zakelijk gevormd zijn en niet mensen die menselijk zijn, sociaal gevormd zijn.’

Het boekje, verluchtigd met foto’s gemaakt door een van de twee tekstbezorgers, Marijke Swank, is een eerbetoon aan de Curaçaose priester en wetenschapper, waarin de tekstbezorgers, naast de reeds genoemde Swank is dat Jan Boessenkool. de méns Amado Römer huldigen, naast de wetenschapper, priester en initiatiefnemer van onder andere een kredietcoöperatie en de FESSKA.

Aan deze publicatie van 64 bladzijden heeft Valdemar Marcha bijgedragen, die in 1996 de motor is geweest achter het liber amicorum van de Universiteit van de Nederlandse Antillen ter gelegenheid van het vijftig jaar priesterschap van Römer. Sommige delen in onderhavig boekje komen bijna letterlijk uit dat vriendenboek. Dit doet geen afbreuk aan het boekje als geheel. Maar bij lezing van deze recente tekst, uitgegeven door Carib Publishing, rijst wel af en toe de vraag: waarom dit boekje, nu? Is het liber amicorum uitverkocht? Spreken de verschillende boeken die Römer zelf heeft geschreven niet duidelijk genoeg voor zich? Het antwoord geven de tekstbezorgers niet alleen zelf, het eerbetoon garandeert het bestaansrecht van deze uitgave, maar ook het feit dat het is geschreven in het Nederlands en daarmee een andere lezersmarkt bedient.

Voor Amado Römer gaan godsdienst en humanisme samen (blz 29), je kan niet alleen maar god dienen, je moet ook op de aarde staan en je op de aarde dienstbaar maken, jezelf ontwikkelen door bewust te worden wat je als mens hier komt doen en dat je een onderdeel bent van de mensheid: dat je een god dienend medemens bent. De mens heeft twee geweldige eigenschappen (blz 33): hij kan zich verheffen boven het materiële en hij kan zin geven aan zijn leven door voor zichzelf en zijn ontwikkeling te kunnen zorgen. Als katholiek onderscheidt Römer lichaam en geest in de mens, hij maakt niet de driedeling lichaam, ziel en geest die wetenschappers als bij voorbeeld Rudolf Steiner maken. Daarom gaat Römer ook niet verder dan vragen als Wie ben je? Hoe verhoud jij je met de ander? Wie en wat is de mens? Weet je wie je bent? Weet je wat je bent? Hoewel de sociaalwetenschapper geen geesteswetenschappelijke antwoorden zoekt op vragen naar de (geestelijke) realiteit in het aardse leven van de mens, zijn de vragen zoals Römer ze stelt uitermate bevorderlijk om humaner te worden en tot een humanere wereld te komen. Zo is op initiatief van hem in 1976 de Fundashon Estudio Superior i Sientífiko Antia (FESSKA) opgericht, een instituut om filosofische vorming te geven op het gebied van waarden en normen, gebaseerd op de leer van de katholieke kerk. Monseigneur Römer is in 1921 geboren en is er volgens eigen zeggen nog niet achter wat de mens is, zo ondoorgrondelijk is de mens, ook al ben je er je hele leven mee bezig (blz 7).

Dat maakt de mens is een klein en fijn eerbetoon dat veel lezers kan helpen bewuster menselijk te worden.

Boessenkool, Jan en Swank, Marijke (tekstbezorgers) met bijdrage van Marcha, Valdemar (2010). Dat maakt de mens, de missie van Amado Römer. Amsterdam: Carib Publishing

ps. Vrijdag 16 april heb ik dit bericht geplaatst. In de nacht van vrijdag op zaterdag (17 april) is Amado Römer overleden. Moge hij rusten in vrede.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter