De marrons en de kolonisator
door Eric Kastelein
Het Plein van 10 oktober 1760 ligt in de oksel van de Henck Arronstraat en de Johan Adolf Pengelstraat en draagt die naam sinds 8 februari 1983. Maar waar staat 10 oktober 1760 voor?
Begin jaren zeventig van de vorige eeuw overleggen verschillende marronorganisaties om te komen tot een Dag van de Marrons. Om jaarlijks stil te staan bij de strijd van de tot slaaf gemaakten die de plantages zijn ontvlucht (marrons) tegen de kolonisator. De keuze valt op 10 oktober 1760, de dag van de eerste blijvende vrede tussen de Sociëteit van Suriname (West-Indische Compagnie, de stad Amsterdam en de erven Van Aerssen van Sommelsdijck) en de marrons. De eerste herdenking is in 1974. Vanaf 2010 is 10 oktober een officiële vrije dag.
Op het plein staat sinds 10 oktober 2006 het Monument 10 oktober 1760. Het kunstwerk is gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas. De korjaalpunt reikt omhoog en wil de hemel aantikken. De pagaai aan de achterkant is de metafoor voor alle etnische groepen in Suriname die zelf ‘sturing’ moeten geven aan de samenleving.
Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020. Meer Surinaamse geschiedenissen en foto’s in @oog in oog met Paramaribo.