blog | werkgroep caraïbische letteren

De Legende van Buchi Fil

Op 27 augustus vertoont de Vereniging Antilliaans Netwerk the making of van, en de film De Legende van Buchi Fil; Verhaal van een Rots.De Legende van Buchi Fil is een fictief verhaal over de strijd van een man voor onafhankelijkheid en eigenwaarde, gebaseerd op het gedicht ‘Balada di Buchi Fil’ van Pierre Lauffer.

Synopsis

uraçao eind 18de eeuw.

Elke ochtend doen de slaven hun hoed af voor Bomba als ze naar het werk lopen, alle slaven behalve Buchi. Hij loopt altijd met zijn kin omhoog rechtstreeks naar zijn werk. Bomba, de man verantwoordelijk voor het goede werk van de slaven, heeft het al een tijdje gemikt op de brutale slaaf. Maar Buchi is te sterk, een intimiderend figuur en voor de baas veel geld waard. Ooit zal hij hem terugpakken voor zo veel beledigingen. Buchi heeft niets te verliezen, tot hij de slavin Moza Nena ontmoet.

Deze korte speelfilm uit 2008 is geproduceerd en geregisseerd in het kader van een afstudeeropdracht van German Gruber (regisseur), student van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Samen met – onder meer – medestudenten Sulin Passial (uitvoerend producent) en Sharelly Emanuelson (productieassistent) heeft German een prachtige productie neergezet.

Tijdens de bijeenkomst zal Sharelly Emanuelson een korte inleiding geven en na afloop de film met de aanwezigen nabespreken. Tevens zal zij iets vertellen over haar eigen afstudeerproject.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht specialiseerde Sharelly zich op Audiovisuele producties met als hoofdthema’s film en televisie. Als einddoel wil Sharelly vooruit gang zien in de mediaproducties op de Antillen. Vorig jaar heeft Sharelly het festival Yu di Korsou georganiseerd op Curaçao. Tijdens het festival heeft Sharelly de jongeren van het eiland workshops aangeboden met theater en film. Verder heeft zij diverse producties op haar naam staan, waaronder de videoclip van Levi Silvanie Djies Mi Mes. Sharelly is net terug uit Curaçao alwaar zij opnames heeft gedaan voor haar eigen afstudeerproject.

Locatie: Muiderkerk
Linnaeusstraat 37
1093 EG Amsterdam
Datum: 27 augustus 2010
Aanvang 19:00 uur
Entree € 10,–
RSVP uiterlijk 25 augustus door middel van een mail naar info@antilliaansnetwerk.nl

Meer informatie op de blogspot Rebeldia, klik hier

1 comment to “De Legende van Buchi Fil”

  • Ik heb de film tot mijn grote verbazing gezien tijdens een verblijf in Trinidad drie weken geleden. Hij werd vertoond op de plaatselijke televisie met de originele geluidband met engelse ondertiteling. Wel een vreemde ervaring om tijdens televisiekijken op een hotelkamer in Trinidad mensen ‘oud-nederlands’ te horen praten in Trinidad 2019 :).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter