blog | werkgroep caraïbische letteren

De kleren van de keizer

door Fred de Haas

Nu we ongeveer 150 lezingen, presentaties en interviews verder zijn en het stof enigszins is opgetrokken rond de toekenning van de Joke Smitprijs 2017 aan Gloria Wekker, de Afro-Surinaams-Nederlandse emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit en daarbij lesbische activiste (haar eigen woorden, zie bladzij 170 van haar boek ‘Witte Onschuld’),  zou ik de inhoud van haar boek nog eens kritisch de revue willen laten passeren.

Norva Sling – Na kaminda pa Lus I Op weg naar het licht – 1997 – foto Aart G. Broek [2018]

De jury heeft de auteur de tweejaarlijkse Joke Smit oeuvreprijs toegekend ´vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland´. Gloria zelf was heel blij met de prijs vooral ook omdat ze als zwarte vrouw werd gehoord en erkend. Het spreekt vanzelf dat haar deze prijs van harte is gegund.

De subjectieve wetenschapper / Velen hebben haar boek ´White Innocence´ alleen in de Engelse eerste uitgave gelezen. Ze hebben daarmee het zesde hoofdstuk gemist dat Gloria Wekker heeft toegevoegd in de Nederlandse uitgave ´Witte Onschuld´ . Daarin levert ze commentaar op de manier waarop de Engelse uitgave is ontvangen en geeft ze inzicht in de reden waarom zij het boek heeft geschreven. Ze vraagt aandacht voor de erkenning van de invloed van het Nederlandse koloniale slavernijverleden op de geschiedenis en de geest van de hedendaagse Nederlander en vraagt om ‘een gezamenlijke inspanning om over ras en etniciteit te praten’ (p. 268).

Lees het betoog van De Haas hier in pdf: Fred de Haas – De kleren van de keizer – Antilliaans Dagblad, 3 en 5 maart 2018.
verschenen in Antilliaans Dagblad, zaterdag, 3 maart en maandag 5 maart 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter