blog | werkgroep caraïbische letteren

De Josselin de Jongs Dagboek betreffende de expeditie naar de Antillen 1 en 2 december 1922

door Cefas van Rossem

In 1922-1923 bezocht de Nederlandse antropoloog J.P.B. de Josselin de Jong in een gezamenlijk Deens-Nederlandse archeologische expeditie verschillende Caribische eilanden. Er is nu een podcast over.

Heel belangrijk was het bezoek aan de US Virgin Islands. Niet alleen vond hij archeologisch materiaal, ook maakt hij kennis met met enige moedertaalsprekers van het Nederlands Creools. Was deze taal dan toch niet uitgestorven? De teksten die hij verzamelde zijn fonetisch gepubliceerd en dus hebben we nu een schat aan verhalen, verteld door moedertaalsprekers over over onderwerpen die dicht bij de cultuur van de Maagdeneilanden liggen, op een manier waardoor je bijna kunt horen hoe de oorspronkelijke taal werkelijk geklonken heeft.

Op 1 en 2 december moeten Gudmund Hatt, zijn vrouw en Jan de Josselin de Jong op zoek naar een hotel en dat vinden ze naast het American Museum of Natural History. Dat museum blijkt van interesse voor hun expeditie. Tijdens het wachten op de overtocht naar St. Thomas krijgen ze te horen dat de gepakte crimineel betrokken was bij wereldnieuws….

Voor de podcast klik hier op Neerlandistiek, 26 oktober 2021, waaraan dit bericht ook is ontleend.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter