blog | werkgroep caraïbische letteren

De invloed van de extremen van het internet op onze identiteit

door Sybren Kooistra

“Rechts heeft de wind mee. Waarom? Omdat het ‘t ‘wij’ (wit, man, welgesteld, Nederlands, ‘joods-christelijk’, tradities en gewoontes) bekrachtigt en beschermt, waar links ‘t ‘wij’ bekritiseert. En het is diezelfde ‘wij’ die de macht in de media hebben op dit moment. De meeste media lijden aan oude witte welgestelde mannen bias.

Ik was onlangs op een feest van een van de grootste kranten van Nederland waar de hoofdredacteur de vrouwelijke collegae dronken ‘schatje’ noemde en een van de chefs vrolijk over ‘negers’ sprak en na een opmerking mijnerzijds volgde met “maar we zijn toch onder elkaar?!.” Een ander voorbeeld, ook een hoofdredacteur van een grote krant: nadat ik een van zijn columnisten op twitter had ontleed als cultuurracist, koos hij er niet voor hem eens goed te ondervragen naar zijn methoden, maar dronk een fles wijn met deze oude vriend leeg.

Het is bijzonder jammer dat deze (oude witte welgestelde mannen) bazen de bias zelf niet door willen hebben maar liever tegengestelde geluiden bagatelliseren. De weerstand wint het van het begrip. Het versterken van ‘t ‘wij’ wint het van het deconstrueren ervan. Zij zijn die ‘wij’ en van een diversificatie van de redacties van grote kranten is nog altijd nauwelijks sprake: zo komt ‘zij’ ook niet intern aan het woord en wordt begrip niet al op de redactie gekweekt.

Het is hoog tijd dat deze redacties eens goed kijken naar de eigen bias. En het is de hoogste tijd dat ze zich bewust worden van de cultuurracistische meningen zoals die van Baudet en Wilders, hoe sites zoals DeDagelijkseStandaard, TPO en GeenStijl ze verspreiden en welke bijdrage hun ‘verfrissende’ excuus-rechtse columnisten leveren aan de verdachtmakingen van nieuw links en het ophemelen van het nieuwe rechts.

Menig redactie van media ziet zichzelf als het redelijke midden, maar is het allang niet meer. Dat is, naar mijn idee, het grootste euvel van ons huidige discours.”

Lees de hele beschouwing hier op Medium, 5 december 2017.

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter