blog | werkgroep caraïbische letteren

De Hindostaans-Surinaamse gemeenschap is weinig zichtbaar in Nederland: ‘We moeten harder durven roepen’

Hindostanen in Den Haag In Den Haag wonen naar schatting 45.000 mensen met Hindostaans-Surinaamse wortels. Portret van een ‘onzichtbare’ gemeenschap, in de week dat de Surinaamse president langskomt.

door Titia Ketelaar

Op het drukke Hobbemaplein, naast de Haagse Markt, steekt Rabin Baldewsingh het grasveld over. „Heb je dit monument weleens gezien?”, vraagt hij. Hij leest de tekst voor: „Jahán base wahán sundar desu. Daar waar het mij goed gaat, is mijn Vaderland.”

Shivani Raghoenath houdt zich dagelijks bezig met vrouwenemancipatie en werkt als casusreggiseur voor de gemeente Den Haag. Foto Kevita Junior.
Wat betekent het om in Nederland op te groeien met meerdere tradities en culturen? Wie of wat geeft betekenis aan jouw identiteit als je opgroeit in de Hindostaanse gemeenschap in Nederland? Op die vragen wilde Kevita Junior een antwoord vinden. De Hindostaanse cultuur bestaat uit een mix van India, Suriname en Nederland. Het resultaat is haar multimediale afstudeerproject ‘Wanneer we opgroeien’, waarvan dit de foto’s zijn.

Aan de ene kant staat een gezin, een knapzak in de hand, op weg naar een schip dat hen van India naar Suriname brengt. Op de andere kant heeft de buidel plaatsgemaakt voor een koffer, en het schip voor een vliegtuig. Boven het hoofd van het gezin een dak met rokende schoorsteen. Baldewsingh zegt: „Dit is het verhaal van de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap in Nederland.”

Tijdens het bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi aan Nederland deze week zal het natuurlijk over de relatie tussen Nederland en Suriname gaan. Hij zal het ook zeker hebben over de diaspora in Nederland. Daarbij denken veel Nederlanders aan Creolen, terwijl de groep Hindostaanse Surinamers, met Indiase voorouders, groter is. Santokhi is ook van Hindostaanse afkomst. Alleen al in Den Haag wonen naar schatting 45.000 Hindostanen, het is de grootste etnische groep in de stad.

„Het is wat je wilt zien. Wij zitten niet in de hearts and minds van mainstream Nederland”, zegt Baldewsingh, oud-wethouder in Den Haag en schrijver-publicist. „Het beeld van Suriname en Surinamers wordt bijna exclusief bepaald door wat vroeger mensen met kroeshaar werd genoemd”, zegt Ruben Gowricharn, bijzonder hoogleraar Indiase diasporastudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Dat is sinds de jaren zeventig niet veranderd.” Het stoorde hem toen al, het raakt hem steeds meer, zegt hij.

Lees hier het hele artikel in NRC, 7 september 2021


WERKBEZOEKPRESIDENT SANTOKHI IN NEDERLAND

De Surinaamse president Chan Santokhi is deze week op werkbezoek in Nederland. Hij spreekt onder anderen met Surinamers in Nederland, bezoekt de havens van Rotterdam en legt zaterdag een krans bij het slavernijmonument in Amsterdam.

Woensdag wordt hij op paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander. Daarna heeft hij een ontmoeting met demissionair premier Rutte, en verschillende andere ministers.

Donderdag wordt de president ontvangen in de Ridderzaal door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Hij houdt dan een toespraak voor Kamerleden en geeft zijn visie over hoe de relatie tussen Suriname en Nederland eruit zou moeten zien.

Vrijdag houdt Santokhi de Anton de Kom-lezing in het Tropenmuseum in Amsterdam. Hij zal spreken over multiculturalisme in Suriname. Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter