blog | werkgroep caraïbische letteren

‘De Hindoeman’ van ons Zuidoost overleden

Met het overlijden van Bert Chedi verliest Amsterdam-Zuidoost en de Surinaamse Gemeenschap in Nederland, een ware pionier, die zijn leven heeft gewijd aan het bijdragen aan een beter leven voor zijn landgenoten in Nederland.

Bert Chedi

Bert Chedi werd in het district Commewijne in Suriname geboren. Hij had een vrij zorgeloze jeugd. In het begin van de jaren ’70 verwisselde hij zijn geboortegrond voor een nieuw bestaan in Nederland. Al gauw mistte hij na aankomst in Nederland de beleving van zijn Hindoe Religie, muziek, dans en de Surinaamse gezelligheid met eten en drinken.

Om te zorgen voor wat leven in de brouwerij kwam, maakte hij zich al snel sterk voor de oprichting van een Hindoe Mandir in Amsterdam Zuidoost. Zijn droom jaagde hij na en hij richtte de Stichting van de 1e Hindoe Mandir in Amsterdam Zuidoost op. Om te voldoen aan de behoeften van de jonge Surinaamse Hindoe Gemeenschap in Amsterdam wilde hij via zijn Stichting “Prem Sangeet Samaadj” een eigen gebouw realiseren, waar zij hun sociaal-culturele activiteiten konden uitvoeren. Ondersteund door mensen zoals dr. Bim Mungra en Dr. Lach Soedamah lukte het Bert Chedi om een eigen gebouw te realiseren voor de Hindoe gemeenschap in Zuidoost waarin de Stichting Hindoestaans Cultureel Centrum Vikaash werd ondergebracht.

Dit opende een nieuw hoofdstuk in het veelzijdige werk van Bert Chedi voor de Surinaamse Gemeenschap in Amsterdam. H.C.C. Vikaash werd het nieuwe bastion van waaruit Bert Chedi met zijn bestuur het sociaal-cultureel erfgoed van de Surinaams Hindoestaanse Gemeenschap in Amsterdam uitdroeg. Er kwam een heuse Bollywood Dansschool, Bhaithak Ghana concerten en lezingen over de situatie in Suriname. Er werden muziek, yoga en Hindi lessen verzorgd. De herdenking van de Immigratie van de Hindoestani van India naar Suriname, maar ook het Holi Phagwa en Divali Feest werden groots herdacht. Op deze wijze droeg Bert Chedi bij aan het levendig houden van de Surinaams Hindoestaanse Cultuur in Nederland.

Ook was hij betrokken bij vele muziek- en toneelopvoeringen en recent projectleider van diverse projecten van Stichting Multiculturele Dienstverlening (SIMUD).Bert volgde de politieke ontwikkelingen in zijn geliefd Suriname op de voet. Hij werd kaderlid van de Nederlandse afdeling van de Surinaamse politieke partij VHP.

Jaarlijks zocht hij zijn moeder in Suriname op waar hij ook een woning had. Tijdens zijn verblijf aldaar trof hem vorige week een noodlottig ongeluk ten gevolge waarvan hij op 14 november 2021 overleed.

Bert Chedi is in de jaren op 29 mei 1948 geboren in het District Commewijne en had zwemmen, muziek en vissen als hobby’s. Met het heengaan van hem verliest de gemeenschap een strijdbaar mens, een pionier met doorzettingsvermogen, die met zijn inzet velen heeft weten te inspireren.

[naar Ons Zuidoost]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter