blog | werkgroep caraïbische letteren

De grote stadsbrand van 1821 verwoest de binnenstad van Paramaribo

In Oog in oog met Paramaribo. Gedenken en herinneren in de historische hoofdstad van Suriname beschrijft Eric Kastelein het herinneringserfgoed van Paramaribo. De (vaak vergeten) geschiedenissen achter de 111 standbeelden, borstbeelden, gedenkstenen en meer worden verteld vanuit de tijd waarin ze speelden en kleuren de stad met fascinerende verhalen.

Katelein heeft drie jaar onderzoek gedaan in Suriname en Nederland. In Suriname bij het Nationaal Archief Suriname en de bibliotheken van het Surinaams Museum en de Anton de Kom Universiteit Suriname.  In Nederland bij de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek Leiden, het Nationaal Archief en het Koninklijk Huisarchief. Voor het eerst verschijnt nu in maart/april bij LM Publishers een compleet overzicht van het herinneringserfgoed in een boek van 350 blz., gebonden, 11 hoofdstukken, 111 verhalen, 120 foto’s, personen-, kunstenaars- en straatnamenregister, bronnen en noten, prijs 24,50. Het  boek kwam tot stand met steun van o.a. de Nederlandse ambassade, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Universiteit Leiden). Caraïbisch Uitzicht publiceert een aantal hoofdstukken voor.

Van het monument van De Friderici is een diorama van Gerrit Schouten bewaard gebleven. Rijksmuseum. Foto van de auteur

De grote stadsbrand van 1821 verwoest de binnenstad Paramaribo

door Eric Kastelein

Het vuur – woedende vlammen van het allerverschrikkelijkst element – breekt rond half twee zondagmiddag 21 januari 1821 uit in een huis op de hoek van de Waterkant en het Gouvernementsplein. Als de volgende dag de brand onder controle is wordt de omvang van de ramp duidelijk. Alle huizen aan de Waterkant tot aan de Jodenbreestraat, de Oranjestraat, de Kromme Elleboogstraat, de Watermolenstraat, de Wagenstraat, de Knuffelsgracht, de Heiligenweg, de Noorderkerkstraat en de Hofstraat zijn verdwenen. Van die straten resten gesmolten ijzer, geblakerd hout en grijze as. In totaal zijn bijna vierhonderd huizen en belangrijke gebouwen zoals het Hof van Politie, de Weeskamer, het Burger-Wachthuis, het Brandspuithuis en de Waag in amper 24 uur teruggebracht tot smeulende restanten. De schade bedraagt zestien miljoen gulden. Vier inwoners komen om het leven.

Ook de Hervormde koepelkerk – dit fraai Kerkgebouw, dit heerlijk kunststuk – aan de Oude Oranjetuin (nu Kerkplein) is bezweken onder het geweld. In het gebouw staan naast de preekstoel de gedenktekens voor de oud-gouverneur-generaals De Friderici en Bentinck. Beide monumenten raken door de hitte onherstelbaar beschadigd en zijn verdwenen.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. Herdenken en herinneringen in de historische hoofdstad van Suriname (LM Publishers, maart/april 2020).  Ga naar de Facebook pagina van Oog in oog met Paramaribo voor meer verhalen en foto’s.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter