blog | werkgroep caraïbische letteren

De gifbeker van het slavernijverleden moet helemaal leeg

door Sietske Bergsma

De gifbeker van het slavernijverleden moet helemaal leeg. ‘Een tentoonstelling die, zo hopen de samenstellers, aanzet tot nadenken over hoe je moet omgaan met deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis.’ Wie de berichten vandaag leest over een aangekondigde langjarige expositie in het Tropenmuseum komt regelrecht terecht in een door de linkse kerk met hernieuwde energie tot leven gewekte Christelijke werkelijkheid.

Een van de zogeheten ‘slavenhutten’ bij de zoutwinning op Bonaire / foto © Aart G. Broek

Je ruikt gewoon de wierook en de koffie voor de napraat, je hoort het gekraak van de houten kerkbanken en je ziet hoe het kalme licht dat door de gebrandschilderde ramen schijnt de mensen vervult van deemoed. (Een beetje hetzelfde gevoel als bij klimaatalarmisten).

Gewoon een expositie over het slavernijverleden is niet genoeg, omdat het daar niet om gaat. Bovendien, die waren er al. Ook vroeger. Ik kan me herinneren dat ik als kind hierover hoorde – zo waren er de middagen in het Museon in Den Haag, waar we Indonesische Wajang-poppen moesten maken en les kregen over het ontstaan van de mens, godsdienstoorlogen en slavernij. Prima en goed, we moeten leren van onze fouten (zoals ook anderen moeten leren van hun fouten) – liefst binnen de context van de tijdsgeest.

Lees de overdenking op de website van The Post Online, 5 oktober 2017.

on 08.10.2017 at 20:54
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter