blog | werkgroep caraïbische letteren

De Gids: mode, meerstemmig

De gevolgen van koloniale systemen werken tot de dag van vandaag door in ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor kleding: in hoe mode wordt geproduceerd, maar ook in hoe zij wordt gepresenteerd, gedragen en verzameld. Er is nog nauwelijks een begin gemaakt met het vertellen van het verhaal van zwarte ontwerpers en zwarte modellen.

De bijdragen die zij hebben geleverd en de betekenis die zij aan de mode hebben gegeven, zijn grotendeels buiten beeld gebleven. Vanuit die achtergrond initieerde modeconservator Ninke Bloemberg van het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Voices of Fashion, die binnenkort opent. Janice Deul, co-curator en oprichter van Diversity Rules, noemt de tentoonstelling ‘een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen’. Waarvan akte, in dit nummer van De Gids.

Met themabijdragen van AiRich (beeld) / Kimiko Goodings (podcast) / Mira AluçNeske Beks, Fiep van Bodegom, Piet Gerbrandy, Francio Guadeloupe, Marja Pruis (essays) / Hannah Roels (verhaal) / Simone Atangana Bekono, Dean Bowen, Aya Sabi, MichaelTedja (poëzie)

Ook in dit nummer: verhalen van Sarah Andrea Desplenter en Jente Posthuma, essays van Maria Barnas en Joep Stapel, poëzie van Jan Baeke en Arnoud Rigter. Nisrine Mbarki neemt in 2021 de Kroniek & Kritiek over, die de afgelopen twee jaar werd geschreven door Persis Bekkering.

Hier vindt u het nieuwe nummer van De Gids.
Meer info over abonnementen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter