blog | werkgroep caraïbische letteren

De geschiedenis van het Kinderhuis Leliëndaal

Op 27 oktober 2018 bestond het Kinderhuis Leliëndaal 100 jaar. Dit kinderhuis dat gevestigd is in het Surinaamse district Commewijne heeft een speciale plek in de herinneringen en verzorgers die daar een deel van hun leven hebben doorgebracht. Er is nu een boek over verschenen onder redactie van Hariëtte Mingoen onder de titel Die tijd vergeet ik nooit; herinneringen aan Kinderhuis Leliëndaal.

 

Dit boek legt de geschiedenis van Leliëndaal vast. De herinneringen zijn opgetekend en verwerkt tot verhalen die worden gepresenteerd met foto’s, gedichten van Rudy Bosari en reproducties van beeldend werk van Robert Bosari. Zo wordt een beeld gegeven van hoe de pupillen het kindertehuis beleven, wat het voor hun persoonlijke ontwikkeling heeft betekend en voor welke uitdagingen het kinderhuis staat.

Redactrice Hariiëtte Mingoen zegt erover: “Het gedenkboek is met eigen middelen in eigen beheer uitgegeven. Ik heb een uitgever benaderd, maar heb tot mijn grote teleurstelling geen reactie gekregen. Wellicht omdat het gaat over een heel specifiek onderwerp, zien uitgevers er geen brood in. Voor financiers geldt eveneens dat het onderwerp te specifiek is en slechts een select publiek zal interesseren. Ik heb gelukkig een bevriende vormgever bereid gevonden om het boek vorm te geven en heb mijn spaargeld ingezet om de druk te financieren.

De teleurstellingen hebben mij echter niet weerhouden om het boek uit te geven. Ik vind namelijk dat het verhaal van Kinderhuis Leliëndaal moet worden verteld. Het is een plek waar kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen, met liefde en zorg worden opgevangen. Hier voelen kinderen, ondanks de heimwee, het verdriet en het gemis van hun ouders, zich veilig en beschermd. Dit verhaal vertellen de kinderen zelf. Zij komen in dit gedenkboek aan het woord. Zendelingen en verzorgers vertelden/vertellen de verhalen veelal vanuit hun perspectief. De eigen beleving van de kinderen kwam/komt daar niet aan te pas.

Het verhaal van Kinderhuis Leliëndaal moet de beleidsmakers en relevante anderen bereiken. In het algemeen wordt te weinig gedaan voor kinderhuizen. De EBGS en de overheid laten het afweten. In Paramaribo zijn ze volgens mij niet eens op de hoogte van het wel en wee en de sociale veranderingen die zich voltrekken binnen deze instellingen. Ik hoop dat ik hiermee bereik dat ze zich meer zullen inspannen om van het kinderhuis/kinderhuizen een betere plek te maken voor kinderen.”

 

Hariëtte Mingoen (red.), Die tijd vergeet ik nooit; herinneringen aan Kinderhuis Leliëndaal. Gedichten Rudy Bosari, beeldend werk Robert Bosari. Tekstredactie Trudy Ganga-Van Halderen. De uitgave is een initiatief van Hariëtte Mingoen ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Kinderhuis Leliëndaal op 27 oktober 2018. ISBN 978-90-829356-0-8
Bestellen: hariettemingoen@gmail.com

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter