blog | werkgroep caraïbische letteren

De erfenis van de slavernij

In verband met 1 juli Keti Koti heeft Kevin Headley de korte documentaire De erfenis van de slavernij geproduceerd waarin het slavernijverleden van Suriname belicht wordt en wat daarvan nog zichtbaar is in deze tijd.

Dit jaar is het 155 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in Suriname. Er zijn vandaag de dag nog steeds sporen te bezichtigen van ons slavernijverleden. Er worden nog steeds gewassen geteeld die werden geproduceerd tijdens de slavernij en nu op veel plantages niets meer verbouwd wordt, worden ze ingezet voor andere doeleinden, ze onder meer als toeristische attractie. In de documentaire neemt Headley deze zaken onder de loep.

1 comment to “De erfenis van de slavernij”

  • t
    de koto hebben de donkere mensen niet na gemaakt vd witte mensen het is juist anders om. omdat de vrouwen vd witte man het niet kon hebben dat hun mannen naar de aantrekkelijke figuren van de donkere vrouwen keken, hebben die witte vrouwen gezegd dat zij hun lichamen moesten bedekken met vele lagen stof zodat ze onaantrekkelijk werden.Deze tijd heeft men veel variatie van gemaakt en nog steeds is het geen aantrekkelijke kleding maar traditioneel geworden voor de creoolse vrouw. Toen had je ook die jurken met een grote voor gevormde bil die de witte vrouw droeg omdat zij die billen vd zwarte vrouw wouden na doen, want dat vonden de mannen aantrekkelijk en dat hebben witte vrouwen niet. kijk maar vandaag de dag men doet het weer na om voor gevormde ondergoed te maken, lippen worden vergroot, achterwerk wordt ingespoten, weer een mode trend. Deze informatie heb ik gekregen omdat ik op de modevakschool zat in Nederland en we moesten deze dingen leren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter